Fonder hos Nordea eller avanza?
Sök:

Fonder hos Nordea eller avanza?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elsa

ställde för sedan frågan: Fonder hos Nordea eller avanza?

Hej!

Jag har sedan tidigare ett sparande hos nordea, jag har ISK och fonderna stratega 10 samt 30 där jag sparar lite varje månad, jag valde dessa med hjälp av banken och ville just då inte ta för stor risk med mitt sparande. Nu har jag fått en gåva på ca. 50 000 och jag känner att jag skulle vilja köpa en fond till, med lite större risk. Mitt sparande är tänkt att en dag bli en insatts i ett boende om ca 5-8år.

Jag funderar på att investera i Nordea Stratega 70 alternativt att öppna ett till ISK hos avanza och investera i tex. avanza global. Vilken skulle ni rekomendera? Funkar det att ha sparande hos både nordea och avanza eller borde jag isf flytta allt till avanza?

 

Tacksam för råd!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Alla Nordea-fonder du har verkar vara blandfonder, alltså en blandning mellan både räntefonder och aktiefonder.

Jag tycker tyvärr inte att någon av de fonderna du har och har fått ”hjälp” av Nordea att välja är bra fonder. Avgifterna är dyra, de verkar ligga på ungefär 1,5% – det kan jämföras med Avanza Global som har en avgift på 0,11%. Avanza Global är dock till 100% en aktieindexfond så den har lite högre risk än en kombination av räntor och aktier.

Eftersom att jag får känslan att du inte är så insatt och kanske inte vill hålla på att pilla med ditt sparande själv skulle jag rekommendera dig att öppna ett konto på Lysa. En fondrobot som sköter ditt sparande automatiskt och har låga avgifter. Här kan man också ställa in fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder för att anpassa till din sparhorisont. En sparhorisont på 5-8 år anser jag att man inte skall ha mer än 60%-70% aktier och 30-40% räntor. (Detta verkar också vara den fördelning som Nordea Stratega 70 har). Man kan sedan justera ned risken varje år genom att sänka andelen aktier med 10% per år.

Jag kan varmt rekommendera avsnitt 99 här på bloggen som heter ”kom igång med ditt sparande” samt avsnitt 133 om fyra-hinkar-principen ett sätt att strukturera sin ekonomi på ett robust sätt.

Lycka till med ditt sparande,

Mvh Tobias R

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-13 klockan 16:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.