Fonder i ISK eller vanlig depå?
Sök:

Fonder i ISK eller vanlig depå?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Fonder i ISK eller vanlig depå?

Anser du/ni att en ISK eller vanlig depå är att föredra när man sparar långsiktigt i fonder?

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag har också skrivit om det i den här artikeln:

Där finns även andra relaterade artiklar längst ner.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det råder delade meningar om detta.

Just nu är ISK avsevärt bättre än att ha investeringen i en depå men vem vet vad politikerna gör i framtiden för de har ju varit rätt pigga på att smyghöja isk-skatten då och då. Plus att ISK skatten baseras ju på en schablonberäkning utifrån statslåneräntan som förr eller senare kommer att krypa upp.

En analytiker från Morningstar har skrivit om just detta och han anser att ISK inte är bra i längden ; du är tvungen att betala skatt oavsett om du går med vinst eller förlust och i längden påverkar det avkastningen avsevärt.

http://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=isk-fonderna-samre-avgifter-skatt

”Om statslåneräntan stiger till 6 procent så kostar ISK hela 1,8 procent av hela kapitalet varje år, vilket gånger 20 år blir en betydligt större skattebelastning än att betala 30 procent av enbart reavinster.”

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-07 klockan 09:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.