Fonder i Nordea eller Avanza? Peinsion sparande support
Sök:

Fonder i Nordea eller Avanza? Peinsion sparande support

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Fonder i Nordea eller Avanza? Peinsion sparande support

1) Jag sparar ca 15 000kr i månaden. har gjort det i en Nordea fond som de har. Bra utveckling men de tar en slant för att få pengarna att öka.
Jag funderar på att spara 7 500kr i samma fond men att sedan köra 7 500kr i Avanza och då välja ut fonder. Vad är era råd, spara allt hos en av dem eller dela upp dem likt jag gör?

2) Jag har ett bra pension upplägg i min tjänstepension. Det sätts av ca 18 000kr i månaden. Är det någon speciellt jag ska tänka på eller göra med denna avsättning?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är svårt att ge något bra svar om man inte vet vilken fond du har i Nordea.

Ett sådant här scenario är tyvärr allt för vanligt: Kunden får ett råd av banken att sätta in pengar i en förvaltade fond till en dyr avgift.  Börsen går upp och om några år har fonden vuxit i värde med låt oss säga 50 000 kr. Kunden är jättenöjd. Hade kunden fått rådet att lägga pengarna i en indexfond hade värdeuppgången kanske varit 60 000 kr istället. Men eftersom kunden inte vet bättre är han ändå fullt belåten med banken.

Mitt råd till dig är att du går in på Avanza och jämför värdeutvecklingen på fem års sikt  på din Nordeafond jämfört med exempelvis Spiltan Investmentbolag och Länsförsäkringar Indexnära Sverige och Swedbank Robur Access Global.

När du väl har gjort detta, har du kommit en bra bit på väg i ditt beslutsfattande. Kanske är din Nordeafond väldigt bra (även om jag tvivlar) eller också får du hitta bättre alternativ.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-13 klockan 06:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂