Fonder på aktiekonto. Sälja eller behålla?
Sök:

Fonder på aktiekonto. Sälja eller behålla?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Fonder på aktiekonto. Sälja eller behålla?

Hej Jan, Tack vare din blogg och er podcast har jag fått upp ögonen för sparande och privatekonomi på ett helt nytt sätt, stort tack för det! Jag har ett aktiekonto där mina föräldrar sparat pengar åt mig i Swedbanks passivt förvaltade allemansfond komplett. Då avgiften på 1,25% är skyhög jämfört med Länsförsäkringar global indexnära (som jag själv sparar i på avanza i ett ISK-konto), är jag sugen på att sälja allt mitt innehav i allemansfonden och flytta över pengarna till Länsförsäkringars fond. Nackdelen är att jag då kommer få betala en klumpsumma på runt 30 000kr i skatt. Hur jag än räknar på det så känns det som att det kommer ta väldigt lång tid innan jag får tillbaka pengarna jag förlorar vid försäljningen av fonden.Hur tänker du runt denna situation? // Med vänliga hälsningar Robin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du måste ju sälja av någon gång för att kunna använda pengarna, således är det bara en illusion just nu att du har 30 000 mer än du har. Den illusionen blir ju bara större ju längre du väntar. Enda fördelen med att behålla är att det har en viss hävstångseffekt, eftersom man kan säga att du lånar 30 000 räntefritt av staten och får avkastning på lånet. Frågan är om det är värt det att stanna i den dyra fonden och bli inlåst. Allemansfond Komplett kostar faktiskt 1,31% med transaktionsavgifter och ger enligt Avanzas simulerade månadsspar mindre än hälften av vad Global Indexnära ger på fem år. Enligt nedanstående kalkylator beroende på vilka siffror man ger kan det ta 10-20+ år innan det börjar löna sig att ha stannat i depån jämfört med att byta till ISK, och du kan aldrig byta ut den dåliga fonden under hela den perioden. Vissa siffror ger också att det alltid lönar sig att byta.

Disclaimer: Jag är inte Jan och jag är total nybörjare på detta!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här är en gedigen genomgång som visar att det i princip alltid lönar sig att byta ut gamla depåer till ISK:

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-30 klockan 09:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.