Fonder vs aktier, billigast? Courtagepriser. 15 största aktierna i en fond, kostnad?
Sök:

Fonder vs aktier, billigast? Courtagepriser. 15 största aktierna i en fond, kostnad?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

ställde för sedan frågan: Fonder vs aktier, billigast? Courtagepriser. 15 största aktierna i en fond, kostnad?

Vad blir kostnaden för 15 största bolagen i en fond om man köper själv som aktier VS köpa fonden som har 1,5 % avgift. Vad blir billigast? Självklart blir risken högre, men jag blir inte riktigt klok på courtagepriser.

Är det någon som har räkneexempel?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är många okända parametrar inblandade, men jag höftar till rejält för att få igång diskussionen.

Om fondavgiften är 1,5 % är det antagligen en aktiv fond som har hög omsättning på sina innehav. Om vi gissar vilt att fonden omsätter hela sitt topp 15-innehav i snitt en gång om året, och du tänker göra samma sak, blir kostnaden för dig kanske något liknande:

Courtage 0,25 % * 2 = 0,50 %
Spread i värdepappret 0,25 % * 2 = 0,50 %
Valutaväxlingsavgift 0,25 % * 2 = 0,50 %.

Summa 1,50 %

Men om du ska apa efter en fond kommer du alltid ligga efter fonden, som har kunnat göra affärerna vid det tillfälle deras experter ansett optimalt. Så där kan du förlora pengar jämfört med fonden.

Spiltans VD Per H Börjesson fick vid något tillfälle frågan hur han ser på att folk plagierar deras succéfond Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Hans flinade och svarade (fritt ut minnet): ”Det gör inget, bara jag får köpa först.”

Om du har mycket pengar kan du få ner courtagekostnaden genom att byta courtageklass på Avanza eller Nordnet. Om du å andra sidan har lite mindre pengar kan det göra att minimicourtaget driver upp kostnaden.

Om du ska köpa aktier som handlas på börser utanför Norden / Tyskland / USA kan det vara dyrt och knöligt. Det beror på hos vem du har ditt värdepapperskonto.

Om du väljer ISK på Degiro kan du använda valutakonton för att slippa valutaväxlingsavgifter. Men där kan du inte få tillbaka källskatten på samma sätt som på en kapitalförsäkring.

Och om fonden har aktier som handlas i svenska kronor behöver du ju inte växla alls.

En idé som man kan använda för att få ner courtaget är att spara i fonden man vill följa, och när man har tillräckligt mycket där för att få ner courtagekostnaderna säljer man fonden och köper aktierna.

Det är många vilda gissningar ovan. Fonden kanske inte alls omsätter sina topp 15-aktier en gång om året. Det kan ske oftare – eller mer sällan. 0,25 % i spread kan vara kraftigt överdrivet om det rör sig om större företag. Om det är små-/microföretag kan den i stället vara ännu större.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bra svar tycker jag eftersom det kan skilja så himla mycket fond till fond.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-11 klockan 09:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.