Fondernas avgifter
Sök:

Fondernas avgifter

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Glenn

ställde för sedan frågan: Fondernas avgifter

Älskar transparens men varför kan man inte någonstans se vad de olika fonderna dagligen drar i kronor och öre?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

De tar ut avgiften ur fonden så det enda du märker av är att fonden tappar i värde. Den där siffran om hur många procent upp eller ner fonden har gått, det är den siffran som ser lite sämre ut än om fonden hade var gratis.

Ifall du har en indexfond så kan du på lång sikt se att den går lite sämre än sitt index. Det beror dels på att fonden är ineffektiv i att följa index (de ligger alltid lite fel i sitt ägande), dels på att förvaltaren tar ut sin avgift.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Korta svaret är branschpraxis.

Bankerna vill ju ogärna skicka en månadsfaktura, för då står det svart på vitt vad du egentligen betalar.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att redovisa fondens avgift varje dag skulle kosta stora pengar. Kostnaden skulle vältras över på dig som kund, så detta är ingen bra idé.

Det vore däremot fullt rimligt att alla fonder skulle tvingas lämna ett årsbesked varje år, där man redovisar den faktiska kostnaden i kronor som du som fondinnehavare har betalt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-15 klockan 05:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.