Fonders avgifter
Sök:

Fonders avgifter

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av LOLLO

ställde för sedan frågan: Fonders avgifter

Hej. Köpte den 3e och16 April 2020 Handelsbanken Hållbar energi för sammanlagt 8990kr. Den har gått upp 34% sedan köp. Den är dyr i avgift, 1,60%. Läste att vissa avgifter kan ”äta upp” vinsten, är det så i detta fallet? Själv känns det som att den går bra och ger mig lite avkastning men jag är helt ny på detta. Jag kanske missar något. Funderar annars på att byta till ex SEB sverige indexfond. Har dock SEB Hållbarhetsfond Världen, som iofs också är dyr och har gått upp 16,51%. Vad hade ni gjort? Hade uppskattat feedback. Mvh Lollo (ny ägare i fondjungeln)

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Alla avgifter kommer på lång sikt att påverka din avkastning negativt. Det är därför det är så viktigt att försöka hålla dessa så låga som möjligt.

Då det sedan också statistiskt sett är extremt svårt att konsekvent göra bättre ifrån sig än index år efter år, så rekommenderas det starkt här på bloggen att istället följa index–med passiva indexfonder, då du får samma vara som med aktiva indexfonder, men till ett bättre pris.

 

Om du ex.  Hade investerat 100 000 kr idag och sparat i 30 år (till 8% årlig avkastning), så skulle dessa till slut vara värda:

 • 661 437 kr om avgiften skulle vara 1,5%
 • 875 496 kr om avgiften skulle vara 0,5%
 • 951 838 kr om avgiften skulle vara 0,2%

(Du kan läsa mer om avgifterna på: https://www.finansportalen.se/sa-viktig-ar-fondavgiften-psst-den-ar-viktigare-an-du-tror/)

 

”Vad hade ni gjort?

Då du verkar vilja investera klimatsmart så hade jag:

 1. Personligen lejt bort allt jobb till en fondrobot, såsom Lysa – hållbar profil. Då får jag en indexportfölj som inriktar sig på miljön; till en relativt låg avgift (kring 0.3-0.4% vill jag mena), och jag behöver inte göra någonting mer alls.
 2. Om du däremot vill komma undan lite billigare än så, och förvalta pengarna själv, så skulle jag leta rätt på passiva indexfonder med låg avgift- och bygga min portfölj utifrån dessa. Du bör dock ALDRIG lägga alla äggen i samma korg!

 

Hoppas detta hjälper dig på vägen & lycka till med dina investeringar! =)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den fond du har på Handelsbanken har gått bra sedan börsraset i mars. Du ska inte sälja den. Att den har hög förvaltningsavgift har ingen betydelse. När avkastningen redovisas så är avgiften avdragen.

SEB fonden är ingen höjdare. Sälj den!

De pengar du får vid försäljningen ska du inte sätta in i SEB Sverige indexfond. Istället ska du sätta in dom pengarna i en fond som presterar bra. En sådan är Swedbank Robur ny teknik.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utvecklingen är det inget fel på jämfört med t ex MSCI world index men jag hade allokerat en mindre del av min portfölj i denna fond då den är ganska dyr och vi vet ju inte hur bra den kommer att prestera i framtiden. Den är dock intressant att hålla ett öga på då fossilfritt bränsle är ett väldigt hett ämne just nu och kommer säkert att fortsätta att vara det.

Med det sagt är den definitivt roligare och en bättre fond än t ex en typiskt aktivt förvaltad sverigefond eller aktivt förvaltad globalfond (som gärna knappt slår index och kostar lika mycket) där förvaltarna tar betalt för ett mediokert arbete.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bjorsa

Du skriver att fondavgifterna kommer att påverka din avkastning negativt på lång sikt. Det är en tankevurpa. Avgifterna och avkastningen är inte kopplade. Avgiften för en fond är den kostnad som fondförvaltaren tar ut för sitt jobb att förvalta fonden. Hur avkastningen blir i en fond påverkas av hur värdet för fondens aktier utvecklas. Avgiften ändras inte för att avkastningen förändras! Avkastningen har alltså inget att göra med avgiften.

Din tabell med olika avkastning vid olika fondavgift är missledande eftersom det inte finns någon koppling mellan avkastning och avgift. Att avkastningen skulle öka om en fondförvaltare skulle sänka sin avgift är sant. Avgiften ändras dock sällan om det inte har att göra med skatter och liknande, inte fondens prestation.

Att man skulle få samma vara till ett högre pris om man väljer en aktivt förvaltad fond jämfört med en indexfond har du fått om bakfoten.

En fond köper aktier i olika aktiebolag. Ett indexbolag köper ett antal (ofta väldigt många) aktier. En aktivt förvaltad fond köper ofta färre och definitivt inte samma bolag som indexfonden. Det är definitivt inte samma vara!

Och så Lollos fråga vad ska jag göra. Jag skulle behållit den högavkastande aktiva fonden. Varför ska man sälja dem och köpa indexfonder som avkastar väsentligt mindre. Det argument som Bjorsa framför: ” extremt svårt att konsekvent göra bättre ifrån sig än index år efter år”. Det kanske är sant. Men det är å andra sidan extremt lätt att sälja av de fonder som inte fortsätter att avkast bra.

Man kan lätt hålla koll på sina fonder: Ta ditt exempel med  Handelsbanken Hållbar energi. (Samma sak kan du göra med andra högavkastande fonder).

Kolla vilken avkastning din fond gett senaste månaden. Handelsbankens fond gav 16.7 %. Jämför med LYSA 100 % som gav 1,2 %. Handelsbankfondens avkastning hittar du lätt på Avanzas hemsida där du kan söka på fonden i sökrutan uppe till höger. LYSAs avkastning kan du se på deras hemsida, som du hittar när du söker på LYSA avkastning. Du ska ändra inställningen med knappen nere till höger så att den är inställd på 100 % aktier.

Man kanske kollar en gång i månaden. Om man då finner att Handelsbanksfondens avkastning börja blir sämre jämfört med LYSA är det dags byta din fond till en som är bättre.

För att visa hur det gått historiskt kollade jag hur Handelsbanksfonden avkastat jämfört med LYSA 100 %. De högre siffrorna för avkastningen av Handelsbankens fond.

3 mån 16,8 %      6,5 %

i år      25,6 %    – 6,4%

1 år    35,5 %     1,5 %

5 år    67,5 %     33,8 %

Som framgår är det väldigt stor skillnad i avkastning till Handelsbankens fördel. Förvaltningsavgiften är 1,6 % relativt ca 0,3 % saknar betydelse i sammanhanget.

Det är alltid en risk med fonder oavsett om man väljer en aktivt förvaltad fond eller en indexfond. Om man inte är intresserad av att följa upp hur ens fonder utvecklas är det bättre att välja indexfonder. Har man intresse för hur ens fonder utvecklas finns det mycket pengar att tjäna i bättre avkastning. Men man måste vara på sin vakt. Därför ska man välja sina aktivt förvaltade fonder med omsorg och inte ta den som för dagen är bäst. Men det får vi ta en annan gång!

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Absolut rätt ,jag tänker oxo så, jag försökte oxo påpeka i mina inlägg att avgiften är obetydligt när kursen är samma på olika fondbolag sen jag oxo vill betala för en bra avkastning som förvaltarna levererar .index är bra om man inte vill ägna sig så mkt. åt sina investeringar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-15 klockan 22:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.