Fondfördelning för sparande på 5+ år?
Sök:

Fondfördelning för sparande på 5+ år?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Markus

Den här artikeln publicerades 2017-04-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondfördelning för sparande på 5+ år?

Jag har följande spridning i min portfölj:

 • 23% SPP Aktiefond Sverige
 • 23% SPP Aktiefond Global
 • 23% SPP Aktiefond USA
 • 23% Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära
 • 8% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Är den för tung åt något håll? Långsiktigt sparande 5+ år iaf. Är förhållandevis nybörjare till aktiva val men sparare sen länge :)

Tack för all hjälp!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker att det till stor del är en smaksak vilken inriktning man har och att det är viktigt att man själv tror på det man investerar i. Din fondportfölj ser helt OK ut i mina ögon. Tillväxt väger kanske lite tungt, dock.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med Lucas, skulle dock också säga att där är en lite stor slagsida mot Sverige med 31 procent. Tittar man globalt så står Sverige bara för 0,8 procent av börsvärdet. Sedan skulle jag nog också säga att exponeringen mot USA Är lite stor då den ingår med ca 50 % i Globalfonden också om jag inte minns fel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Så om tillväxt, Sverige och USA är lite för tunga, vilken skulle ni ökat (alternativt helt ny marknad)? Eftersom det bara är global kvar antar jag att det är dit jag ska flytta.

  Tack för svaren!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
 3. Vit pil

  En globalfond innebär att 60 procent hamnar i USA vilket inte ökar riskspridningen direkt. Varför inte Asien?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingvar Kvartsb

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-11 klockan 23:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.