Fondförsäkring för PA 16 Avd II
Sök:

Fondförsäkring för PA 16 Avd II

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Vincent

ställde för sedan frågan: Fondförsäkring för PA 16 Avd II

Hej,

Jag vore tacksam för tips och råd om val av fondförsäkring för statligt anställda. Jag är strax över 30 år och har ca 60 000 kr sparat i den valbara delen. I dagsläget ligger pengarna i den traditionella försäkringen Alecta Optimal Pension.

 

Danica är den försäkringsgivare som har lägst fast avgift, men andra bolag kan ha lägre fondavgifter. Hur ska jag tänka där? När inträffar brytpunkten då en högre fast avgift är att föredra för att få lägre fondavgift? Det jag är intresserad av är inte helt otippat billiga globala indexfonder. Utifrån min ålder tänker jag att den exponering mot räntefonder som jag har genom den icke valbara delen (Kåpan Tjänste) är tillräcklig. Låter det rimligt? Jag tar gärna emot tips på specifika fonder. Jag tycker att det är väldigt svårt att jämföra alternativen.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Även jag har PA16-avd2 som pensionsavtal och har för lite över ett år sedan också byt från en traditionell försäkring till fondförsäkring. Bl.a. efter jag blivit lite klokare när jag hade läst Jans blogg och började följa denna sida. Jag är tyvärr inte lika ung som du men har fortfarande 20+ år pensionssparande/arbete för mig. Är 46 år gammal nu.

Det var inte så lätt att välja men till slut hamnade jag iaf hos Länsförsäkringar. En anledning är att jag redan är bankkund där och tycker det är smidigt att kunna följa utvecklingen i internetbanken. Fast avgift 75 sek om året och inga förvaltningsavgifter på kapitalet.

Just nu har jag följande fördelning:

70% LF Global Indexnära (0,20% avgift)
15% LF Sverige Indexnära (0,20% avgift)
10% LF Tillväxtmarknad Indexnära (0,40% avgift)
5% LF Småbolag Sverige (1,40% avgift)

Jag vet inte precis när jag kommer introducera räntefonder i min portfölj men jag tänker inte göra det förrän jag fyllt 55 år. Och då har jag en bra bit kvar. ;)

Lycka till. Kanske inte så mycket råd utan ett exempel. ;)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Adde,
  Tack för att du delar med dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Vincent

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Vincent!

 • Första steget är att byta från en Traditionell försäkring till Fondförsäkring.
 • Sedan hitta det billigaste alternativet till förvaltare.
 • Till sist välj fonder, eftersom du har en så lång tidshorisont på pensionssparandet så rekommenderas 100% aktiefonder med låga avgifter.

Det räcker egentligen med en global indexfond, men du kan absolut lägga till en svensk indexfond och kanske tillväxtmarknader om du vill ha mer exponering mot detta!

Hoppas detta svarade lite på dina frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin,
  Tack för dina råd. Tolkar jag dig rätt att försäkringsgivarens fasta avgift väger tyngst, oaktat de individuella fondavgifterna? (Eftersom du skriver att första steget är att välja den billigaste förvaltaren innan man väljer fonder.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Vincent
 2. Vit pil

  Förvaltarna brukar ha fonder med liknande avgifter, vad jag har uppfattat så är det ofta förvaltarens avgifter som sticker ut mest.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-03 klockan 08:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.