Fondfunderingar
Sök:

Fondfunderingar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Fondfunderingar

Hej,

  1. I dagsläget har jag en 80/20-portfölj hos Avanza med en LF global och AMF räntefond lång, som jag tycker känns trygg och bra. Trots att det är långt till årsskiftet funderar jag på hur jag ska göra vid en ombalansering. Bara för att värdet på fonden ökar ökar ju inte fondandelarna? Så om jag till exempel säljer av globalfonden och investerar i räntefonden, så kanske globalfonden går ner jättemycket när köpet väl gått igenom. Då blir ju ombalanseringen väldigt skev? Borde man istället sälja allt i portföljen och räkna ut 80/20 därefter och köpa på nytt?
  2. Funderar på att öka upp fördelningen i ovan portfölj till 90/10 eller eventuellt 100/0, och starta en mellanriskportfölj på 60/40. Använder jag samma fonder som ovan eller borde jag fylla ut med Jans tips på Spiltan aktiefond investmentbolag och Spiltan räntefond Sverige?

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

  1. Blir ingen skillnad om du säljer en del och investerar den över till räntefonden, eller säljer allt och utgår igen från 80/20, du kommer ändå få samma utveckling oavsett vad du väljer.
    Jag skulle föredra den första, sälj av den delen som är för stor och skicka in den i det andra tillgångsslaget.
  2. Absolut, flera portföljer är jättebra att ha. En som bör vara minst 90/10 som är till pensionen och sedan en ”Mellanrisk” för framtida förutbestämda utgifter eller oförutbestämda.
    Fonderna du har nu räcker gott och väl!
    Lyssna gärna på ”Fyra-Hinkar-Strategin” där Jan pratar om just olika ”Hinkar” och vad man ska ha dom till.

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vid ombalansering säljer du bara av precis så mycket som behövs från fond X, och för de pengarna köper du precis så mycket som behövs i fond Y, för att återställa den ursprungliga fördelningen. Visst, den del som ligger kvar i marknaden kommer röra sig under tiden vilket gör att fördelningen kanske inte blir på decimalen rätt, men vad gör det?

Skulle inte rekommendera allt sälja av allt och sedan köpa på nytt enligt önskad fördelning eftersom du då ligger utanför marknaden med hela ditt kapital under den tid det tar för köp/sälj att gå igenom. I längden tappar du förmodligen avkastning på det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du ligger hos Avanza kan du gott byta LF Global Indexnära till Avanza Global. De följer samma index, men AG kostsr hälften, 0,10% mot LF:s 0,22%.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-06 klockan 13:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.