Fondinnehav vid börskrash
Sök:

Fondinnehav vid börskrash

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Fondinnehav vid börskrash

Har gått och tänkt lite på aktier vs fonder och förstår inte riktigt hur innehav om en börskrash skulle gå.

Säg att man köper en indexfond för 10 000kr. En fiktionell börskrash kommer och hela marknaden går ned med 90%.

Innehavet är nu 1000kr. Man köper nu samma fond men på ett annat konto för enkelhetens skull för 1000kr. Under dessa 5 år så går börsen generellt upp. Antag att båda kontona hade samma innehav vid köp. Kommer innehavet på båda kontona vara det samma?

På något sätt vill jag tänka att iom att man har varit uppe på innehavet från 10 000kr så är det mycket enklare att stiga i värde.

Är det någon som förstår hur jag tänker?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Din fundering är ett exempel på det man i beteendeekonomi kallar ’anchoring’. Bara för att någon person någon gång har betalat ett visst pris så anser man att det är ett ”rätt pris”. Det finns inget rätt pris på det sättet. Dessutom köper du samma ”vara” vid båda tillfällena, dvs en fond om innehåller samma aktier i samma omfattning.

Lika lite som en bok du köper innan rean på något sätt är bättre än samma bok på rean blir det någon skillnad här-

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bra jämförelse med bokrean i förra svaret.

Du kan också tänka lösgodis. Du köper ett hekto för 10 kr. Sedan så kommer påsken och samma affär säljer nu ett hekto för 1 kr.

Nu har du två hekto köpt för 11 kr, dvs 5, 50 kr per hekto. Nu är påsken över och godispriset är tillbaka på 10 kr varpå du säljer dina två hekto för 20 kr, dvs 9 kr vinst som kommer från påskgodiset.

Vi bortser från det orimliga att godiset överlever påsken.

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du har två fonder med samma innehav. De innehåller samma aktier och är värda lika mycket. Den ena fonden är äldre och varit med om en börskrasch. Fond nr 2 är nystartad.

Var i all världen skulle pengarna komma ifrån som gör att fond nr 1 skulle stiga snabbare i värde? Vid närmare eftertanke inser du att båda stiger eller sjunker lika mycket.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-09 klockan 22:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂