Fondkonto öppnade i barnens namn, byta till ISK - skatteeffekt
Sök:

Fondkonto öppnade i barnens namn, byta till ISK – skatteeffekt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

Den här artikeln publicerades 2017-08-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondkonto öppnade i barnens namn, byta till ISK – skatteeffekt

Hej!

 

För ca 10 år sedan öppnade min pappa ett fondkonto till en av mina döttrar hos Nordea. När vi fick vår andra dotter gjorde han samma sak. Det sätts sedan dess in ett mindre belopp varje månad i ’Nordea Stratega 70’ på respektive fondkonto. Förvaltningsavgiften för Stratega 70 är ca 1,6% + schablonskatten.

Fondens utveckling är ju ingen kioskvältare precis, ca 6% i genomsnitt.

Jag pratade med Nordea idag för att byta fonder och kom då på att ”jag” (på pappret mina döttrar) åker på en reavinstskatt på 30% (totalt ca 4000:- för båda). Eftersom jag inte får ta av pengarna (de står som ägare till fondkontona) efter försäljning och betala reavinstskatten så måste jag betala med mina skattade pengar, alltså betala in på hennes skattekonto.

Hur ska jag tänka här?

Kan jag skriva över fondkontona på mig, ta reavinsten på mig i min deklaration för att få lägre skatt på något vis???

Försökte prata med Skatteverket, men blev inte klokare. De säger att inkomst av kapital ska beskattas, punkt!

Ska man sluta med insättningar och bara låta det växa och sedan starta ett ISK till dem? Jag har försökt räkna, men kommer inte fram till en bra slutsats.

Finns det någon som kan hjälpa mig med tips?

Stort tack på förhand!

 

/Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

SÅ HÄR FUNKAR DET

Handläggaren på Skatteverket har rätt även om han kanske uttryckte sig otydligt. Däremot ifrågasätter jag starkt det besked du fick av Nordea.

Du behöver givetvis inte betala din dotters skatt. När du och eventuellt övrig förmyndare säljer fonden får ju barnet en likvid. Ta av det beloppet den summa som skall betalas i skatt och sätt in på barnets skattekonto. Som barnens förmyndare har du givetvis full rätt att göra detta! Skulle barnen av någon orsak ha en överförmyndare  så har jag svårt att att han skulle motsätta sig detta.

Bg  5050-1095 om jag minns rätt. Ocrnumret kan du räkna ut om du söker på  Skatteverkets hemsida.

Personligen hade jag aldrig tvekat att göra detta. På en billig indexfond betalar barnet cirka en procent lägre avgift än för tillfället. Är inte skatten högre än så här, så lär det gå ihop på sikt.

 

r

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-17 klockan 12:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.