Fondkurvan
Sök:

Fondkurvan

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Patrik

ställde för sedan frågan: Fondkurvan

Hej!

En snabb fråga ang fonder.

Borde man vara orolig om en fond gått spikrakt upp under en längre tid?

Om vi till exempel tittar på Swedbank Robur Ny Teknik A som gått upp 700% de senaste 10 åren men nu börjar dala.

Tänker att om det hade varit en aktie så hade man varit orolig men en fond borde väl kunna byta ut sina aktier så man borde väl inte vara lika orolig över kurvan?

 

Tacksam för svar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vet att det är svårt att tro för människohjärnan hittar mönster överallt. Men historisk utveckling på värdepapper kan inte förutspå framtida utveckling. Det här är något som i alla fall jag får påminna mig själv om gång på gång. Det står i alla fonders faktablad. Det upprepas överallt. Jag vet att det finns vetenskapliga studier på ämnet. Ändå vill mitt huvud få det till att den där dippen jag ser i kurvan måste bero på att toppen är nådd och nu kan det bara gå utför.

Men så är det alltså inte. Din fond kan ploppa upp igen imorgon. Eller tappa en massa. Eller ligga still. På kort sikt kan man i princip inte förutspå aktiemarknaden alls, en insikt som har lett till nobelpris.

Du säger att du hade varit orolig om en aktie dippade. Men det är ingen principiell skillnad här. Enskilda aktier eller hela marknaden, båda kan svänga snabbt både uppåt och nedåt. Om du säljer efter en dipp så säljer du kanske på botten. Det kan du inte veta bara av att titta på kurvan. För det är inte kurvan som sätter värdet på lång sikt, det är fundamentala egenskaper hos företaget bakom aktien. I en fond så är det fundamentala egenskaper i företagen som fonden äger tillsammans med fondens placeringsstrategi som påverkar hur värdet går över tid.

Det stämmer att en fond är tryggare än enstaka aktier. Det beror på att de sprider ägandet så att enskilda nästan slumpmässiga händelser inte ska påverka fonden för mycket. Det beror INTE på att de kastar ut aktier bara för att de dippar. En sådan fond hade inte jag velat investera i.

Sedan kan det nog gå hur som helst med Robur Ny Teknik. Det är en aktivt förvaltad fond som investerar i sin nisch av aktiemarknaden. Beror deras uppgång på att de är smartare än andra eller beror det på tur? Vem vet? De flesta förvaltare brukar inte slå index över tid. Och IT-krascher har vi ju sett förr.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-25 klockan 12:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂