Fondportfölj 2017
Sök:

Fondportfölj 2017

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

Den här artikeln publicerades 2017-10-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondportfölj 2017

hej!

Jag tänkte börja spara i fonder, en ganska stor summa (för mig). Jag dela upp köpen under 4 till 6 månader.
är dock lite rädd för hur det är att exponera för mycket mot USA nu. har du några tankar på det?
har tänkt en sparhorisont på 5 till 20 år och har via din blogg bland annat kommit fram till denna portfölj

länsförsäkringar global indexnära 50%
spiltan aktiefond investmedbolag 10%
swedbank robur ny teknik 10%
länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 20%
spiltan räntefond 10%

Bör jag lägga till mer eurpoa index kanske?
någon som tror att man ens ska våga gå in i dagens klimat, känns som att det är många domedagsprofeter där ute som hävdar att snart rasar det och att man borde sitta på pengarna på sparkonto och vänta.

skulle verkligen uppskatta kommentarer på den uppdelningen.

mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror inte att man kan isolera världsdelar så där rakt av egentligen.. går det dåligt för USA kommer det att gå sämre för Europa och vice versa. Om man däremot vill låta USA få lite mindre utrymme i ens portfölj går det givetvis att köpa upp sig lite mer europafonder.

Förr eller senare kommer börsen att rasa. Jag har för mig att man kan förvänta sig ett större ras var 10-12 år (någon får flika in om min gissning är uppåt väggarna), men om din spartid är lång (+10-20 år) så är det i sin ordning att sitta still i båten och vänta ut börsras och återhämtningen som sker därefter. Annars är man inne på att försöka tajma marknaden vilket är mycket svårt att göra.

Men sant är att börsen är övervärderad just nu. Den är dyr. Så vill man avvakta lite med att gå in med större summor pengar kan man ju alltid vänta lite tills börsen går ner rejält och det blir billigare att köpa. Du kan ju dessutom börja månadsinvestera med mindre belopp om du vill exponera dig mot börsen så tidigt som möjligt och sedan köpa dig in på mer när fonderna är avsevärt billigare.

Din portfölj ser ok ut men jag tycker nog att teknikfondens andel är lite för mycket. IT fonder har en mycket hög fallhöjd och jag tycker nog att max 5% är lagom för en sådan riskfylld fond.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  tack för ditt svar!
  kan nog hålla med om att minska lite på teknikfonden.
  Man är ju väldigt sugen på att vänta men å andra sidan så kan ju börsen fortsätta upp ett tag till trots den höga värderingen och då vill man ju inte missa. Men som du säger, tajma marknaden är svårt och köpa in sig över tid kanske är det mest kloka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
 2. Vit pil

  Det går väl 7-10 år mellan krascherna och många man känner påstår ju att den här gången är det speciellt för nu har vi gjort oss beroende av en bestående stimulativ finanspolitik och dopar ekonomin så man behöver inte oroa sig för varken börskrasch eller bostadspriskrasch. Jag vill dock tro mer på statistiken än politiker och bankirer så har ca. 10% av mitt sparkapital på börsen. Visst förlorar man på inflationen i väntan på en börskrasch men har vi en inflation på 2% per år (och jag får en nettosparränta på 0,5%) och jag behöver vänta 10 år till på en börskrasch så är det bättre att förlora 0,985^10 år = 0,86 = -14% av värdet på mitt sparkapital kontra 20-50% på en börskrasch. Inom 10 år fr.o.m. idag bör vi få en sådan krasch på marknaden eller så skriver vi ny historia.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-06 klockan 10:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂