Fondportfölj på 20 års sikt
Sök:

Fondportfölj på 20 års sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jacke

Den här artikeln publicerades 2017-05-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondportfölj på 20 års sikt

Jag har justerat min långsiktiga fondportföljen på 15-20 årssikt.

 • LF global index 50%
 • Amf småbolag 10%
 • Spiltan investement 10%
 • Amf Europa 10%
 • LF tillväxt index 10%
 • Swedbank robur Acces Asien 10%

Kör 100% aktiefond. Vad tycker ni om portföljen och fördelningen av fonderna?

Portföljen är riktigt tung och fylls på med 12 000 månadsvis.

Mvh.
jacke

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jacke,
Jag tycker att det ser generellt bra ut.
Med din sparhorisont så bör du ligga 100% i aktier/aktiefonder, så det är rätt.

Jag hade kikat över så att du inte betalar för höga avgifter för någon av fonderna, jag känner på mig att det kan finnas en eller ett par som har högre avgifter än vad jag skulle anse motiverat (jag är lite petig, tycker att >0.5% är för mycket för en vanlig fond). Om så inte är fallet så skulle jag säga att det ser bra ut, annars skulle du kunna kika på alternativ för de eventuellt dyra fonderna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Martin.
  Fattar inte det att jag har fonder med hög avgift.
  LF Global index 50%. Avgif 0,20%.
  Spiltan inv 15%. Avgift 0,20%
  Amf småbolag 15%. Avgift 0,60%
  LF Tillväxt index 20%. Avgift 0,40%.
  Hela portföljen 0,30 % årsavgift.
  Anser inte att det är dyrt eller hur.
  Mvh.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke
 2. Vit pil

  Nej, jag skulle inte säga att det är dyra fonder. Det ligger bra i avgift.

  Däremot skulle jag ändra så att du har 10 procent räntefonder. Både som buffert men som möjlighet att öka när det kraschar. Det är också det enda som jag skulle påpeka. Den här portföljen kommer i perioder krascha med 50 % eller mer. Med din sparhorisont, minst två gånger. Är du beredd på det och kommer att kunna sitta kvar i båten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan.
  Buffert har jag på sparkonto med stor marginal. 10% att ha i ränte är som att ha på sparkonto. Det är bara psikologisk att ha reserv när det går ned. Pengar växer bäst i aktiefonder. Du förlorar mer i tillväxt än vad du tjänar på att ha pengar utanför i 8 år för att kunna satsa då. Köper ändå månadsvis då vlir det både dyrt o billigare. Dem pengar på börsen har ingen bestämmd tid. Har varken lån,skulder,belåning eller något liknande. Trygg ekonomi. Ingen rökning,alkohol o snus. Reser jobbar o lever ett sunt liv.1 barn 4 år o fru. Jag är 39 år.
  Mvh.jacke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-04 klockan 16:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.