Kan jag få feedback på min fondportfölj för vårt barnsparande?
Sök:

Kan jag få feedback på min fondportfölj för vårt barnsparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin

Den här artikeln publicerades 2017-04-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Kan jag få feedback på min fondportfölj för vårt barnsparande?

Jag vill tacka för en mycket bra och informativ blogg. Den är verkligen inspirerande. Vi har ett barn plus ett på väg och har bestämt oss för att månadsspara åt dem. Vi har satt ihop en en fond och vill gärna höra era tips.

 • DNB Global Indeks – 40 %
 • Länsförsäkringar Global Indexnära – 20 %
 • Avanza Zero – 15 %
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 7,5 %
 • Swedbank Robur Access Asien – 5 %
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 7,5 %
 • AMF Aktefond Europa – 5 %

Ha en fortsatt bra helg.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Karin,

Först och främst kul att ni väljer att månadsspara och grattis till den kommande tillökningen. Det är verkligen fantastiskt med barn. :-)

Jag tycker den ligger väldigt nära mitt förslag på fondportfölj i boken ”Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet”:

 • DNB Global Indeks 30 %
 • Länsförsäkringar Global Indexnära 30 %
 • Länsförsäkringar Tillväxt Indexnära 5 %
 • Swedbank Robur Access Asien 5 %
 • Avanza Zero 10 %
 • Sverige Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10 %
 • Swedbank Robur Penningmarknadsfond 5 %
 • AMF Räntefond Lång 5 %

Så skulle jag spontant titta på skillnaden mellan våra två portföljer så skulle jag först och främst säga att jag sknar:

 • 10 procent ränte- och obligationsfonder eftersom ni är börsen all-in

Därefter skulle jag säga att minska på Avanza Zero-fonden eftersom den exponeringen har ni i stort i Spiltan-fonden. Slutligen skulle jag säga precis som Joppa, sänk på DNB-fonden för att lägga till SPP Aktiefond Global som är lite bredare än både Länsförsäkringar och DNB-fonden.

Lycka till med ert sparande!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jan,

  Stort tack för ditt svar. Jag är väldigt tacksam.

  En lite fråga rörande ränte och obligationsfonderna som skiljer våra fonder åt. Är det läge att ge sig på dem med dagens låga räntor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 2. Vit pil

  Ja, det skulle säga. Man kan inte förutsäga framtiden och eftersom det är en portfölj på många års sikt så tycker jag det. Många sa t.ex. redan 2010 att räntorna inte kan gå lägre och det har de gjort sedan dess. Om du vill ta det försiktigt så är i dag sparkonto faktiskt ett bra alternativ till räntefond. Se:

  Bästa sparräntan 2017

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga: ta bort DNB och kör allt på LF global index pga lägre avgift. Vill du variera globalfonderna kan du istället köpa SPP Aktiefond Global. Sen skulle jag ökat tillväxtmarknaden och spiltan eftersom du ska spara så länge och kan köra lite högre risk till förmån för högre vinst.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Joppa!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-09 klockan 10:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.