Fondportfölj feedback
Sök:

Fondportfölj feedback

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin Jönsson

ställde för sedan frågan: Fondportfölj feedback

Hej, och gott nytt år!

Har nyligen börjat intressera mig för sparande och börsen och hittade då denna sida, som jag verkligen tycker är bra. Jag skulle verkligen uppskatta feedback på en nyligen ihopsatt fondportfölj samt sparstrategi. Jag är 30 år. Fondportföljen består av ca 230 000 kr som jag tänkt att investera över lång tid, minst 10 år. Tanken är att jag,  utöver den initiala investeringen, kommer sätta in några tusenlappar i månaden samt ombalansera portföljen ca 1-2 gånger per år.

 • Länsförsäkringar Global Indexnära 60 %
 • SPP Aktiefond Sverige A 10 %
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10 %
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 10 %
 • Swedbank Robur Access Asien 5 %
 • Swedbank Robur Ny Teknik 5 %

Hur ser ni på fördelningen?

Utöver fondportföljen har jag ca 90 000 kr på ett sparkonto som buffert och har för avsikt att skapa en fondportfölj för målsparande på 3-5 år, med ca 70 % aktier och 30 % räntefonder & obligationer, likt nybörjarportföljen där jag kommer investera några tusenlappar i månaden. Jag är väldigt nyfiken på hur ni ser på detta som helhet?

Hälsningar

Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle nog dela upp globalfonden i:

 • 30 procent SPP Aktiefond Global
 • 30 procent LF Global Indexnära

De följer nämligen inte riktigt samma index.

Sedan skulle jag nog alltid försökt ha 50 000 kr på ett sparkonto som buffert.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, tack för feedback.

  En fråga, menar du sparande på ytterligare 50 000 kr utöver bufferten på 90 000 kr?

  Hälsningar
  Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Jönsson
 2. Vit pil

  Hej Jan. Jag ska också just ge mig i kast i att börja investera i fonder. Jag har suttit och läst på ganska mycket nu och börjar komma fram till en portfölj som är snarlik som Martins.

  Globalfonder:
  Länsförsäkringar Global Indexnära – 60 %

  Sverigefonder:
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag -10 %
  Didner & Gerge Småbolag – 5%

  Tillväxfonder:
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 10 %
  Swedbank Robur Access Asien – 5 %

  Nisch/branschfond:
  Swedbank Robur Ny Teknik – 10 %

  Jag har läst igenom iprincip hela din blogg senaste veckan och dina portföljstrategier. Jag var därför också påväg att välja att använda mig av två globalfonder som du föreslår. Och istället för: Länsförsäkringar Global Indexnära 60 %. Använda:

  Länsförsäkringar Global Indexnära – 30 %
  SPP Aktiefond Global – 30%

  Då jag jämför dessa på morningstar med t.ex. x-ray så ser man att stora skillnaden är att SPP flyttar över en del av innehavet från Nordamerika (ca 7,4% mer) och har då istället främst satsat detta på Asien eklusive Japan och en liten del på Latinamerika och Afrika/mellanöstern. Branschfördelningen är nära identisk. Investeringsstilen är väldigt lik. Vilket inte är konstigt då det är globala indexfonder.

  Det jag dock funderar över är motiveringen till att ta in en till globalfond i form av SPP Aktiefond Global då man kan iprincip uppnå samma genom att ha lite större innehav i t.ex. Swedbank Robur Access Asien och uppnå samma fördelning och på så sätt separera ut lite tillväxtfond/asienfond från globalfonden. Samtidigt viktar man ju ner USA lite mha. av SPP Aktiefond Global och många verkar ju tycka att USA har mindre potential framöver. Men i en globalfond kanske USA känns som ett säkrare kort?

  Nu blev det mycket icke-konkreta funderingar men kan du förklara lite mer varför du väljer att man bör välja just dessa två globalfonder istället för att bara satsa på Länsförsäkringar Global Indexnära??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hjalmar Nyström
 3. Vit pil

  Jo, så kan man absolut göra. Det är ju därför jag också har med både Asien- och Tillväxtmarknadfonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-01 klockan 11:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.