Fondportfölj feedback
Sök:

Fondportfölj feedback

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elsa

ställde för sedan frågan: Fondportfölj feedback

Hej! Skulle vara jättetacksam för feedback på min fondportfölj. Är 22 år gammal. Kan nämna att jag vid sidan av har en buffert på ganska bra med pengar. Är student så är inte speciellt dyr i drift…

Indexfonder med låg avgift.
Månadsspar 1500 kr enligt portföljens fördelning:

Globalfonder, 60%
– DNB Global Index
– SPP Aktiefond Global

Sverige, 15%
– Spiltan Aktiefond Investmentbolag
– SPP Aktiefond Sverige

Tillväxtmarknad, 10%
– Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Indexnära

Krockkudde, 15%
– Collector sparkonto + (ränta 0.05 %)

Brukar ju rekommenderas att man i portföljen även har en krockkudde i form av räntefonder/obligationsfonder. Jag tänkte dock istället ha krockkudden på sparkonto+, på Avanza med tanke på dagens ränteläge. (Jan har kommenterat detta i ett av sina inlägg)

Månadssparar 1500/månaden enligt fördelningen.
Sparhorisont: 3 år+

– Har även nu en klumpsumma på 100 000 som ska investeras då jag sålt av en gammal fond. Är det en god idé att investera den summan enligt fördelningen ovan?

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag har tänkt om och här följer ett alternativ som känns enklare och med något mer riskspridning. För att göra det lätt för mig är ett alternativ att börja spara enligt nybörjarportföljen. Fördelning (100 – ålder) = 78% aktiefonder. Resterande 22% räntefonder. Kan nedan vara en bra fördelning?

50% globalfonder

 • DNB Global index
 • SPP Aktiefond Global

14% Sverige

 • Spiltan Aktiefond investmentbolag
 • SPP Aktiefond Sverige

14% TiIlväxt

 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

22% Räntefonder

 • Sparkonto 0.5% ränta (fel i fg. inlägg)

Hur ser ni på att enbart spara till sparkontot jämfört med att fördela det jämnt på sparkonto och ex. en blandräntefond?

Tack!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tja tja!

Fondvalet tycker jag ser ganska bra ut. Fördelningen likaså. Kör själv nästan på samma.

Angående din klumpsumma på 100 000 så hade jag inte investerat allt på en gång. Det är ganska mycket pengar när man är 22 och du sparar redan 1500/mån. Jag (men det är bara jag) hade fortsatt att spara 1500/mån på fördelningen ovan och investerat 50 000 på någon av Jans ”säkra” portföljer eller den ovan? De resterande 50 000 hade jag nog haft liggande i cash på kontot om börsen går ner så att jag kan köpa mer.

Sen att du skriver 3 + år så tänker jag att du kanske behöver ta ut dessa pengar om 3-5 år? Då ska du definitivt inte investera alla dessa 100 000 med så kort sparhorisont. Kanske inte ens 50 000 om du behöver pengarna så snart.

 

OBS…Jag är ganska ny på det här med sparande så mina råd är kanske inte så bra

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din respons! Min sparhorisont är egentligen längre än 3 år. Men det är klokt som du säger. Tar mycket hjälp av Jans sida så ska titta på de säkra portföljerna som du nämnde.

  /E

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elsa

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag personligen tycker din portfölj ser mycket bra ut. Jag investerar i liknande fonder men med små skillnader som t.ex DNB global index där jag kör Länsförsäkringar global Indexnära (liite billigare:)

Investerar också på ett sparkonto (0,65% ränta -SBAB) istället för i räntefonder. Jag har länge funderat på att ta in räntefonder i min portfölj men jag kan inte riktigt motivera för mig själv varför. Någon får gärna försöka igen:)

Mvh/Emil

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för din respons! /E

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elsa

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-12 klockan 12:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.