Fondportfölj för kortsiktigt sparande? (2 år)
Sök:

Fondportfölj för kortsiktigt sparande? (2 år)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nybörjaren

ställde för sedan frågan: Fondportfölj för kortsiktigt sparande? (2 år)

Hej!

Jag planerar att investera mellan 30 – 50 000 kr i fonder på Avanza och sedan ytterligare 2 000 kr/månad framöver. Planen är att jag kommer att ta ut den summa jag har har om tidigast två år för att förhoppningsvis köpa en bostad om ekonomin tillåter. Värt att nämna är att jag utöver dessa pengar har en rejäl buffert som jag kommer låta ligga på ett vanligt sparkonto och inte ta några risker med. (Alltså har jag ”råd” att förlora på börsen, även om det inte skulle vara så trevligt).

Jag har nyligen investerat 5000 kr vardera i två aktiefonder. Dels en medelriskfond (5/7), dels i en högriskfond (6/7) som det gått mycket, mycket bra för senaste åren. Men hur ska jag egentligen tänka? Jag är helt ny på den här typen av sparande och har lagt mest fokus på vilka fonder som gett den högsta avkastningen de senaste 5 åren. Jag hittar mycket tips på hur man ska gå tillväga om man vill spara på lång sikt – men vad borde någon som jag göra?

Tips, grönt ljus eller arga invändningar mottages tacksamt!

/Nybörjaren

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 • Jag brukar säga 10% i aktier för varje år, så om du ska ta ut pengarna om två år hade jag haft 20% i aktier. Så om du räknar totala summan med sparkontot kan du räkna vilken fördelning du har nu.
 • Att köpa fonden som ”det gått bäst senaste åren” bara för den anledningen, är nog ingen strategi som jag rekommenderar, alls. Är man helt ny rekommenderar jag en billig global indexfond (t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lite annat perspektiv: hade aldrig investerat dessa pengar om du tänkt plocka inom 5år, de har inte på börsen.

  Rekommenderar ett sparkonto med 0.95% ränta och pumpa in kapitalet där tills du ska lägga din kontantinsats.

  Better safe than sorry när tiden är emot dig (< 5år)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  R Y

Kommentera

svarade på frågan för sedan

2 års sparhorisont på börsen är lotteri. Jag rekommenderar dig att sätta bostadspengarna på sparkonto med ränta.

Parallellt med det tycker jag att du ska starta ett litet månadssparande på börsen (kanske 100kr/mån om ekonomin är tajt). Inte för bostaden utan för ett mål som ligger minst 10 år bort. Då lär du dig använda börsens egenskaper till din fördel, istället för att använda den som lotteri.

Grattis till ditt nya intresse för investeringar. Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

BGF World Gold A2 EUR hade fått mina slantar, utan tvekan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-28 klockan 15:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.