Fondportfölj - hjälp
Sök:

Fondportfölj – hjälp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Amanda

ställde för sedan frågan: Fondportfölj – hjälp

Hej,

Jag skulle behöva hjälp med att renodla min fondportfölj. Har sparat i fonder i snart ett år och behöver verkligen mer kunskap. Vad bör jag satsa på? Har jag för många? Åt vilket håll bör jag ”vikta om” min portfölj?

Min fondportfölj ser ut som följer:

 • 16 % Swedbank Robur Ny Teknik
 • 16 % Swedbank Robur Access Global
 • 15 % Swedbank Robur Access Mix
 • 13,5 % Swedbank Robur Access USA
 • 14 % Swedbank Robour Access Europa
 • 10 % KPA Etisk Aktiefond
 • 8,5 % Swedbank Robur Access Sverige
 • 7 % Swedbank Robour Access Asien

Är tacksam för samtliga tips för vidare sparande,

Amanda

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Amanda!

Väldigt mycket Swedbank fonder, är det så att du har ditt sparande hos Swedbank?
Skulle rekommendera dig att öppna ett konto på Avanza eller Nordnet, detta för att få ett större fondutbud och kan därför sänka dina kostnader.

Det jag skulle säga att du behöver om du vill renodla:
En Globalfond
En Sverigefond
Eventuellt en Asienfond
Eventuellt en eller två räntefonder, om du vill ha med räntor i ditt sparande.

Du har lite räntor i form av Swedbank Robur Access Mix, den består av 50% räntor och 50% aktier.

Om du utgår ifrån att du ska ha en global exponering till 100%, så fungerar det egentligen med att bara ha en globalfond och inget annat.
Däremot så består en globalfond utav ca 50% USA, därför anser jag att du inte behöver en till USA fond som komplement.
Asien är ca 2% av en globalfond, därför kan man då komplettera in med en indexfond i asien.
Sverige är ca 1%, samma där, man kan komplettera in med en Sverigefond.

Så en enkel fördelning kan se ut såhär om du vill spara på en lång tidshorisont över 10 år:

65% Global (Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära)
20% Sverige (Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller SEB Sverige Indexfond
15% Asien (Swedbank Robur Access Asien)

Om du vill ha räntor i portföljen, så kan du fördela in den procenten du anser att du vill ha i form av:

AMF Räntefond Lång
Spiltan Räntefond Sverige

Du kan även läsa några artiklar här på bloggen, länkar en här nere som handlar om just långsiktigt sparande!

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bra jobbat! Du har en diversifierad, global portfölj med låga avgifter och mycket indexfonder. Denna portföljen passar på många sätt bra för ett långsiktigt sparande (minst 10 år) på grund av den stora andelen aktiefonder.

Det som skiner igenom är att du kanske inte riktigt vet varför du har valt varje fond och det är ju därför du ställer den här frågan. Därför tänkte jag titta på dem var och en för sig. Jag hämtar själv den mesta informationen från sajten Morningstar där du kan läsa om alla fonder, utan att ryckas med av bankernas egna säljtexter: https://www.morningstar.se/ Ibland googlar jag på indexnamnen (”msci world pdf” ger till exempel ett utmärkt faktablad för deras index), och ibland på fondens namn plus ”fondfaktablad”.

De flesta indexfonderna följer index från MSCI. Det är ett gott tecken, deras index har hög kvalitet.

Swedbank Robur Access Global

Avgift: 0,20%. En billig, global indexfond. Den följer indexet MSCI World, det vanligaste för denna typen av fonder. Om du har ditt sparande på Avanza så bör du byta till Avanza Global som följer samma index till en lägre avgift, men jag misstänker att du ligger hos Swedbank och då är detta deras bästa fond!

Här äger du aktier i de 1300 största företagen i de välutvecklade i-länderna. Det som inte ingår är de så kallade tillväxtmarknaderna och andra länder där ekonomin är mer skakig. Globalfonder har alltid hög andel i USA, drygt 60% i det här indexet, eftersom USA:s ekonomi är störst.

Swedbank Robur Access USA

Avgift: 0,20%. En billig indexfond som endast investerar i USA. Följer indexet MSCI USA. Indexet följer exakt samma bolag som USA-delen av MSCI World, det gör att du inte blir mer diversifierad av att äga den här fonden jämfört med globalfonden. Tvärtom ökar du andelen du har i USA. Om det är rätt eller fel vet man egentligen inte förrän i efterhand, men just därför bör man sprida sina risker istället för att lägga allt i samma korg.

Swedbank Robur Access Europa

Avgift: 0,20%. En billig indexfond som investerar i Europa. Följer indexet MSCI Europe, som har exakt samma bolag som Europa-delen av MSCI World. Nu har du alltså först viktat upp USA jämfört med globalfonden, sedan har du viktat upp Europa jämfört med globalfonden. Dessa två regioner står redan för 85% av din globalfond och nu har du viktat om dem lite godtyckligt. Återigen så är det ingen som vet om detta är rätt eller fel, men just därför kan man fråga sig vad som är syftet?

Swedbank Robur Access Asien

Avgift: 0,20%. En billig indexfond som endast investerar i Asien, dock ej i Japan. Följer indexet MSCI AC Asia ex Japan. Detta index förtjänar en lite längre utläggning: AC står för ”All-Countries” vilket hos MSCI betyder både de välutvecklade ekonomierna i MSCI World och tillväxtmarknaderna i MSCI Emerging Markets. Många väljer att investera i Robur Access Asien för att den är billigare än en tillväxtmarknadsfond (och du äger inte heller någon tillväxtmarknadsfond så jag gissar att du tänkt lite likadant), och som du ser får man då ett lite annorlunda index. Häri finns några välutvecklade ekonomier (framförallt Hong Kong) men mest tillväxtmarknader (Kina, Sydkorea, Taiwan och Indien är de största). Det man missar är tillväxtmarknader utanför Asien, alltså många länder i Latinamerika och Afrika, men Asien står för drygt 70% av tillväxtmarknaderna så det kan vara värt att ha den här fonden istället på grund av den låga avgiften.

Värt att veta är att tillväxtmarknaderna utgör ca 12% av världsmarknaden. ”Rätt” fördelning mellan globalt och tillväxtmarknader är därför 88/12. På det sättet kan man anse att du är underviktad i denna fonden. Samtidigt så utgör Asien som sagt 70% av tillväxtmarknaderna och då är ”rätt” snarare ca 8% i denna fonden.

KPA Etisk Aktiefond

Avgift: 0,40%. En medeldyr fond som investerar 50/50 globalt/Sverige. Fondens informationsbroschyr hävdar att de ska överträffa sitt jämförelseindex, det vill säga att det är en aktivt förvaltad fond. I verkligheten verkar den inte vara särskilt aktiv eftersom den följer sitt index ganska så nära (detta är ofta en bra grej, om du läser Jans blogginlägg så skriver han ibland om hur de flesta aktivt förvaltade fonder egentligen underpresterar mot index). Som aktivt förvaltad fond är avgiften billig, som indexfond är den i överkant. De index som de själva använder att jämföra sig emot är MSCI World och OMXS60 (ett Sverigeindex som är något bättre än OMXS30 men fortfarande långt ifrån hela Stockholmsbörsen).

Den här fonden skaffar man sig rimligen på grund av deras etikarbete. Dels har KPA regler om att inte investera i företag som strider mot deras etiska riktlinjer, till exempel företag som handlar med vapen. Just den biten är faktiskt ifrågasatt om det verkligen har någon effekt. Så länge det finns någon som vill köpa vapen så kommer det finnas människor som är beredda att driva och äga vapenföretag. Men KPA hävdar också att de tar ett aktivt ägaransvar, det vill säga att de som aktieägare i företagen försöker påverka hur företaget bedriver sin verksamhet. Det kan ha någon form av effekt.

Om etiken är viktig för dig så tycker jag att du själv ska sätta dig och läsa på vilken sorts etik de följer och om det har någon effekt (feelgood utan effekt är ju inte värt att betala för). Även Swedbank Robur har faktiskt etiska riktlinjer, så den där ifrågasatta biten om att överhuvudtaget investera i (bland annat) vapenbolag, den biten följs även av dina andra fonder!

Rent ekonomiskt hade jag inte valt den här fonden. Du kan öka på i din globalfond och din Sverigefond så kommer du troligtvis få samma avkastning (eftersom fonden verkar ligga nära sitt index) till en lägre avgift.

En rolig medelväg är att du struntar i denna fonden, och så donerar du en viss summa till välgörenhet varje år. Bill Gates kanske kan väcka lite tankar: https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_%26_Melinda_Gates_Foundation

Swedbank Robur Access Sverige

Avgift: 0,20%. En billig indexfond som investerar i Sverige. Det index fonden följer är OMXS Benchmark GI, ett index som inkluderar företag med hög omsättning av aktieägare (något som gör fondens arbete lättare men minskar din riskspridning). Fonden äger 88 företag.

Jag har själv ingen Sverigefond i min portfölj. Anledningen är att Sverige bara är en väldigt liten del av aktiemarknaden, och att jag själv redan har stor exponering mot Sverige i mina övriga tillgångar. Globalfonderna äger 1% i Sverige och det räcker gott för mig på lång sikt.

Givet att du vill ha Sverigeindex är detta en halvtaskig fond, men kanske den bästa hos Swedbank. En billigare fond är nästan alltid bättre, men när det gäller så här smala fonder så tycker jag att det kan vara värt att titta lite extra noga eftersom man hellre äger hela börsen än bara de största bolagen. Avanza har en gratisfond Avanza Zero som följer OMXS30 med 30 bolag, men det indexet är så pass litet och snävt att man knappt får någon riskspridning (även KPA Etisk Aktiefond har ett snävt index för sin Sverigedel!). Hade jag skaffat en Sverigefond så skulle det istället bli SEB Sverige Indexfond eller Skandia Sverige Exponering, båda investerar i nästan alla Stockholmsbörsens ca 300 bolag.

Swedbank Robur Access Mix

Avgift: 0,20%. En billig blandfond som investerar 50/50 i räntor och globala aktier. En nybörjarfond för den som vet att de vill ha denna fördelning mellan räntor och aktier och som inte vill engagera sig överhuvudtaget. För det syftet är den här fonden riktigt bra eftersom den är så billig!

Men du har ju redan engagerat dig mer. Du skulle kunna sälja denna, öka på din globalfond med 7 %-enheter och sedan skaffa 8% i någon räntefond, till exempel AMF Räntefond Lång. Det skulle sänka din avgift något, men framförallt skulle det plocka fram i ljuset hur stor andel räntor du har i portföljen. Mer om räntefonder kan du läsa här: https://rikatillsammans.se/rantefonder/

Swedbank Robur Ny Teknik

Avgift: 1,25%. An dyr fond som är aktivt förvaltad och investerar i nordiska bolag inom tekniksektorn. Detta är en mycket smal fond som har haft fin uppgång historiskt sett, men där uttrycket ”historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning” verkligen passar in. Eftersom fonden är dåligt diversifierad så kan enstaka händelser påverka värdet mycket. Tänk till exempel vad som hände när teknikbubblan sprack för snart 20 år sedan. Du satsar (chansar) på att just ny teknik i norden ska gå bättre än andra sektorer framöver.

Det som verkligen talar emot den här fonden är att de tidigare förvaltarna hoppade av i november. Du får därför inte deras expertis med på köpet. Frågan är om de nya förvaltarna förtjänar den nya avgiften?

Det var den objektiva biten. Nu till mina egna tankar. Läget förvärras av att jag själv redan är tungt investerad i Sverige (hus, arbetsgivare, statliga delen av pensionen, visst sparande i SEK). Själv jobbar jag dessutom inom den sektorn, ny teknik. Hög riskkoncentration! Denna fonden har ingen som helst plats i min portfölj.

Slutsatser

Total avgift: 0,388% per år. Det mesta du har kostar 0,2% och håller nere avgiften, men så dras den upp av de två dyrare fonderna. Du ligger under den tumregel på 0,4% som många har. Denna avgift påverkas av ränta-på-ränta-effekten så det kan handlar om tiotusentals kronor på längre sikt, kanske till och med sexsiffrigt. Väl värt att försöka minimera.

Jag tror att du fått tillräckligt med kött på benen av den här analysen redan. Kort sammanfattat kommer här ett förslag på renodling, där jag slagit ihop sådant som jag tycker överlappar och så har jag utgått från att du vill ha kvar etikfonden (personligen hade jag valt bort den men detta handlar inte om mig)

 • 66 % Swedbank Robur Access Global
 • 14 % KPA Etisk Aktiefond
 • 12 % Swedbank Robur Access Asien
 • 8 % AMF Räntefond Lång

Total avgift på mitt förslag: 0,22% per år.

Det jag har gjort är att jag flyttat in Robur Ny Teknik, Access USA och Access Europa i globalfonden. Access Mix har jag lagt hälften i globalfonden och hälften i AMF Räntefond Lång (det finns andra räntefonder du kan överväga). Sverigefonden har jag använt för att öka på Asienfonden och din etiska fond. Det finns en del godtycke i mitt förslag också, men jag hoppas att jag kunnat väcka några tankar.

Om du vill utgå från mitt förslag bör du framförallt ställa dig frågorna: Hur stor andel ränta vill du ha? Vill du ha kvar etikfonden?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-12 klockan 09:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.