Fondportfölj månadssparande
Sök:

Fondportfölj månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias Nilsson

Den här artikeln publicerades 2017-09-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondportfölj månadssparande

Hej,

Jag är 29år med en stabil inkomst som precis startat upp månadssparande i fonder på nytt, läst runt lite här och gjort lite egen research och kommit fram till denna portfölj, ser den vettig ut?

SPP Aktiefond Europa 10%

Länsförsäkringar tilväxtmarknad indexnära 10%

Länsförsäkringar global indexnära 25%

AMF räntefond lång 15%

Spiltan aktiefond investmentbolag 10%

Avanza zero 15%

Spiltan räntefond Sverige 15%

 

Denna portfölj är för ett långsiktigt sparande med månadsinsättningar på minst 1500kr.

Mvh

Tobbe

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tobias!

Om långsiktighet är mer än 10 år, kanske uppåt 15-20 år så skulle jag ta bort allt vad räntor heter. Om du inte har gjort ett aktivt val i PPM och ligger kvar i AP7 Såfa så har den 0% räntor fram tills du blir 59 år då den sakta börjar ta in lite räntor. Fram till dess så har den 100% aktiefonder. Enligt Morningstar har AP7 aktiefond haft en snittavkastning på 12,3% under 3 år.

När jag analyserar din portfölj så blir de 10 största posterna enbart svenska aktier och utgör 16,5% av aktiedelen i portföljen. Avgiften för din portfölj är bra, 0,17%. Genomsnittlig avkastning 3 år bakåt är 8,1% på portföljen, vilket ändå får anses OK och ligger i linje med vad Jan har som riktmärke. Den har rätt mycket överlapp där samma aktie finns i flera fonder i större eller mindre omfattning.

Aktier top 10 i din portfölj:
Investor AB B 4,5%
Industrivarden AB C 4,1%
Kinnevik AB B 1,7%
L E Lundbergforetagen AB B 1,5%
Nordea Bank AB 1,1%
Hennes & Mauritz AB B 0,8%
ICA Gruppen AB 0,7%
Ratos AB B 0,7%
Atlas Copco AB A 0,7%
Investment AB Latour B 0,7%

Jag hade fördelat såhär:
70% LF Global indexnära (funkar med Robur Access Global också)
20% Robur Access Asien
10% LF Sverige indexnära (funkar med Robur Access Sverige också)

Sätt in 1500 kr varje månad och låt det tugga på. Kostar 0,20%.

Du investerar aktier i drygt 2000 stora bolag över hela världen.

Ombalansering 1-2 gånger per år.

Med den fördelningen ser de 10 största innehaven ut såhär (sklijer marginellt om man väljer Robur eller LF för globalfonden):
Apple Inc 1,4%
Tencent Holdings Ltd 1,0%
Microsoft Corp 1,0%
Samsung Electronics Co Ltd 1,0%
Nordea Bank AB 0,8%
Alibaba Group Holding Ltd ADR 0,8%
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd 0,8%
Amazon.com Inc 0,7%
Facebook Inc A 0,7%
Johnson & Johnson 0,7%

De 10 största posternas regionfördelning är:
USA 50%
Kina 20%
Taiwan 10%
Korea 10%
Sverige 10%

Följande total regionfördelning:
Afrika och Mellanöstern 0,1%
Asien exkl Japan 19,7%
Australien och Nya Zeeland 1,9%
Japan 6,3%
Nordamerika 44,6%
Sverige 10,7%
Västeuropa exkl Sverige 16,6%

Jag tycker detta är ett mycket bra bassparande. Det är inte särskilt ”roligt” eftersom det inte är några nischfonder, men det går ju att byta ut. Tänk dock på att nästan alla fonder hos Avanza/Nordnet har minsta insättning på 100 kr vilket gör att du måste spara 2000 kr om du vill ha 5% i någon nischfond. 4000 kr om du vill ha 2,5% osv.

Själv sparar jag i Lysa och det kostar 0,39%. Dock kan jag sätta in vilket belopp jag vill och det fördelas alltid såhär:

USA 35%
Sverige 20%
Tillväxt 16%
Japan 5%
Europa 15%
Global småbolag 10%

De investerar i nästan 6000 bolag över hela världen.

Jag veckosparar dit automatiskt och sätter in 375:- varje gång (1500:- per månad). Bankdagen efter insättning är det investerat o klart. Det passar mig. De ombalanserar dessutom mellan underliggande fonder automatiskt. Du kan även välja hur många procent av ditt sparande som ska vara räntor och aktier. Det går att lägga allt från 0% räntor till 100% räntor.

Hoppas mitt svar ger dig lite reflektioner.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-06 klockan 02:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.