Fondportfölj med lägre riskprofil - är den vettig?
Sök:

Fondportfölj med lägre riskprofil – är den vettig?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jessica

ställde för sedan frågan: Fondportfölj med lägre riskprofil – är den vettig?

Hej!

Jag har redan en fondportfölj för långsiktigt sparande i ca 30 år där har jag investerat enbart i aktiefonder (med fördelning på Globalt, Sverige och Tillväxtmarknad).

Nu funderar jag på att sätta upp en ny fond med en lägre riskprofil för sparande i ca 10-15 år. Jag har planer på följande allokering:

70 % aktiefonder
20 % räntefonder
10%Råvarufonder

Aktiefonder 

 • Länsförsäkringar Global Indexnära  (28%)
 • Swedbank Robur Globalfond Mega (28%)
 • Sverige SEB Indexfond (7%)
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (7%)

Räntefonder

 • AMF Räntefond Lång (10%)
 • Spiltan Räntefond Sverige (10%)

Råvarufonder

 • Pacific Precious (Guld) (5%)
 • Handelsbanken Råvarufond (5%)

Ser ovan allokering och val OK ut? Eller är det för mycket i räntefonder? Jag vill inte vara alltför riskavert men vill samtidigt ha en portfölj som kontrasterar mot den jag redan har (med enbart aktiefonder).

Dessutom undrar jag om;

 1. Länsförsäkringar Global Indexnära kan/bör bytas ut mot Avanza Global istället (lägre avgift på den senare)?
 2. Rekommenderar ni Swedbank Robur Access Asien istället för Länsförsäkringar Tillväxtmarknad?

Tackar på förhand!! :)

//Jessica

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle byta ut Robur fonden mot SPP Aktiefond Global A istället då den är billigare och kompletterar Länsförsäkringar fonden då de följer olika index.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Så nu sitter jag vid datorn och kan skriva lite mer utförligt :)

Eftersom du säger att du har en befintlig portfölj som du har 100% aktiefonder i, alltså maximal risk. Så tycker jag rent generellt att du bör ha ännu mer räntor i denna portfölj. Du kan ta en titt på Nybörjarportföljen som har en fördelning på 60/35/5, den har en bra avvägning mellan risk och avkastning.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Niklas, tack för dina svar! Jag ska se över om det är bättre med en fördelning likt Nybörjarportföljen. Vad säger du om LF Global-fonden ställt mot Avanza Global – kan man lika gärna ta den senare?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jessica
 2. Vit pil

  Ja du kan lika gärna ta Avanza Global, den är något billigare dessutom :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-16 klockan 16:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.