Fondportfölj nybörjare
Sök:

Fondportfölj nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av A

ställde för sedan frågan: Fondportfölj nybörjare

Hej hörni,

Har läst en del här på bloggen och även på en del andra sajter och vill nu börja spara ordentligt i fonder varje månad. Tanken är långsiktigt sparande, men jag är en ängslig typ och vill ändå kunna sova gott om natten så alldeles för hög risk känns inte aktuellt. Funderar därför på en 80/20-portfölj. Känner jag vid nästa årsskifte att jag kan hantera upp- och nedgångar bra kan jag tänka mig att ombalansera till 90/10 eller kanske till och med 100/0, men det är inte aktuellt i dagsläget. Vad tror ni om nedan?

60% Länsförsäkringar Global Indexnära
20% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
20% AMF Räntefond Lång

Har även en del dyra fonder hos annan bank som jag tänker sälja. Det är inte speciellt mycket pengar, men ändå väldigt mycket mer än jag har på Avanza i dagsläget. Har läst Jans inlägg om att det historiskt sätt visat sig bäst att sätta in allt på en gång, men jag är som sagt en ängslig typ så funderar på om det är bäst för mig att sätta in 50% direkt och resterande 50% över en 12-månadsperiod.

Vad tror ni om detta? Känns det rimligt eller ska jag fundera på andra förstafonder? Kanske skippa Spiltan helt? Vilka fonder kan jag lägga till när jag känner att jag vill/kan utöka mitt fondsparande?

Tack på förhand!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad är långsiktigt för dig?
Om du tänker dig en tidshorisont över 10 år, så skulle du kunna ha 100% aktiefonder, men tycker självklart att ”sova gott om natten” är det viktigaste. Så börja med 80/20 och känn efter hur det fungerar.

Portföljen ser bra ut, men eftersom du sparar på Avanza så skulle du kunna ha Avanza Global istället, denna fonder följer samma index som Länsförsäkring Global Indexnära men till en billigare avgift.

Jan har gjort en artikel om just detta ämne, du har säkert läst artikeln eftersom du säger att det har varit historiskt bäst att sätta in allt direkt. Däremot så skulle jag aldrig rekommendera någon att sätta in allt direkt, detta ger dig en otrygg ingång på börsen och eftersom vi är emotionella varelser så kan vi göra felbeslut ifall börsen vänder ner.
Därför skulle jag rekommendera dig att föra in hela summan under ett års tid, så dela upp den i 12 insättningar.

Jag tycker absolut att du ska ha en liten del i Sverige också, då funkar Spiltan jättebra.

När du skulle vilja lägga in fler fonder, så skulle jag rekommendera en tillväxtfond eller en småbolagsfond, Jan skriver lite om andra fonder i sin Ombalansering 2019, ta en titt där och se vad som du skulle gilla!

Hoppas du kommer fram till hur du vill spara vidare!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin,

  Tack för svaret. Långsiktigt innebär mer än 10 år. Är medveten om att 100/0 är rimligt då i och med att börsen brukar återhämta sig inom en tioårsperiod, men vill som sagt hålla min ängslighet i schack.

  Jag kollade faktabladen för Länsförsäkringar och Avanza Global. Det står att Länsförsäkringar ”placerar i aktier som ingår i indxet MSCI World Total Net Return”. På Avanza Global står det MSCI World Index. Är det samma sak?

  Yes, jag har läst det inlägget. Ska jag ha pengarna på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti under den 12-månadersperioden, eller är det bättre att ha allt på mitt ISK?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Om du känner så, då kör du på 80/20 som du tänkte först!

  Jan har skrivit vad skillnaden va mellan dessa i artikel Bästa fonderna 2019, där skriver han att Avanza Global har en minimal hållbarhetsprofil. Så detta är väl skillnaden mellan dessa 2.

  Sparkonto med ränta är bäst då du vet att dom ska in under en 12-månaders period.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Då får det nog bli Länsförsäkringar ändå, känns rimligt att tänka hållbart även i sitt sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 4. Vit pil

  Nej, nej, nej, Anna… inga etiska fonder. Det finns noll bevis att etiska fonder gör skillnad. Bankchefen blir däremot jätteglad för den extra avgift fonden tar ut som hamnar i hens ficka.

  Och ja, det är samma index.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 5. Vit pil

  CL, varför skriver Jan att man borde ha Avanza global jämte till exempel Länsförsäkringar global indexnära? Alltså att man inte ska lägga allt på Avanzas egen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 6. Vit pil

  Varför väljer Jan att betala 0,11% extra i förvaltningsavgift? Ingen aning. Fonderna är identiska.

  För övrigt tycker jag din portfölj ser mycket bra ut!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 7. Vit pil

  Tack för svaren, CL. Ska fördela in pengarna nu. Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej A!

Du skriver att du är en ängslig typ och har en summa investerad i dyra fonder som du ska sälja och ominvestera i de nya fonderna men vågar inte ominvestera den summan på en gång, om jag har förstått rätt?

Den summan är ju redan exponerad mot börsen så varför känns det säkrare att dela upp dem nya fondinköpen? Det är ju samma sak som att sälja alla dina bra fonder och investera om dem igen fast att dela upp detta under exempelvis 12 insättningar under 12 månader. Detta är ju helt ologiskt så jag vet inte vad Robin menar med ett sånt förslag?

Ett frågeexempel jag kan ställa till dig är följande: Om du ärver exempelvis fonden Länsförsäkringar Global Indexnära till ett värde av tex 100000kr från en släkting, skulle du då sälja den direkt och sen investera 50000kr samma dag och sen investera resterande 50000kr under en 12 månaders period eller skulle du behålla investeringen i fonden och låta den fortsätta sitt jobb åt dig?

Om ditt svar på ovanstående fråga är nej så ska du sälja dem dyra fonderna och återinvestera hela beloppet i exempelvis Avanza Global på en gång. Pengasumman är ju redan exponerad mot börsen så varför plocka ut halva summan och återinvestera senare?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elizium,

  Tack för ditt svar! Du förstår rätt. Jag har gått i tankarna att sätta in hela beloppet på samma gång men har fått olika tips beroende på vem jag pratat med, vilket är varför jag funderar på att sprida ut det under ett år istället. Efter att ha läst ditt inlägg känns det ju egentligen ganska orimligt, precis som du skriver är ju de pengarna redan ute och snurrar på börsen. Kanske borde omvärdera och köra in hela beloppet på en gång istället.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Hej Elizium!

  Jag måste ha varit för snabb när jag läste frågan, antog att Anna hade en ny klumpsumma som hon ville investera, plus att hon även hade sparande på en annan bank som hon funderade på att föra över.

  Självklart om pengarna redan är investerade i fonder så ska man inte månadsspara igen in dessa, utan detta gäller om ”nya” pengar ska in på börsen.

  Ursäkta mitt tidigare svar, dåligt uppfattat av mig!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur ställer ni er till SPP Aktiefond USA förresten? Värt att stoppa in lite pengar där också, eller ska jag nöja mig med en globalfond? Innehavet i den är väl till största del exponerat mot USA antar jag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Globalfonder är redan 50-60% USA, så nej.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, en liten räntefundering igen;

Jag kan inte se att någon av er kommenterade hennes förslag till räntedelen i hennes portfölj som endast är en typ av räntefond, innebär det att ni anser att det är bra att hon lägger hela den delen, 20%, i en lång obligationsfond trots att räntan fortfarande är låg?

Eller anser ni kanske att den är bra för att den ger en hög trygghet även om låg och t.om. negativ avkastning samt att hennes sparhorisont är lång?  (Det står på Morningstar; ”Fonden placerar i svenska obligationer som ges ut av staten, kommuner och mycket kreditvärdiga företag.)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Catrin!

  Jag tycker att en lång ränte fond är ett bra val om du endast vill ha en räntefond i portföljen.
  Eftersom tidshorisonten är så lång och att du använder mer räntedelen för tryggheten än för avkastning så anser jag iaf att det är ett bra val. Att t.ex välja en högräntefond är en risk då det är lån till företag som inte är så kreditvänliga.

  Eftersom vederbörande inte känner sig så riskbenägen, så tycker jag att bevara räntedelen säker är det bästa valet.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Håller med att avkastningen på obligationer är dålig. Jag tolkar det dock som att Anna vill ha trygghet. AMF Räntefond Lång är bland de säkraste fonderna i Sverige. Den har negativ korrelation till börsen och fungerar som krockkudde.

  Sparkonto fungerar också.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  Tack för ditt svar Robin. Jag undrar också om du hade du tyckt att en uppdelning av dessa 20% på en lång och en kort räntefond ytterligare hade varit snäppet bättre eller tycker du att det finns en fördel med endast en räntefond i portföljen förutom att den kanske blir enklare att ombalansera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Catrin L
 4. Vit pil

  Jag såg inte ditt svar CL innan jag kommenterade. Tack för era svar, jag förmodar då att ni tycker att en uppdelning på 10% kort och 10% lång räntefond i hennes fall inte bidrar till något.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Catrin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-25 klockan 07:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.