Fondportfölj och sparkonto
Sök:

Fondportfölj och sparkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Fondportfölj och sparkonto

Hej,

Tack för en mycket bra blogg!

Fråga 1

Har idag en fondportfölj på ca 200 000 SEK bestående av följande innehav. Många av fonderna har en hög årlig avgift och jag skulle vilja ha råd på förändring. Jag har även ett fondsparande (ISK) till barnen i Avanza och kan tänka mig att flytta mitt sparande till en ny fondportfölj dit. Månadssparande (nedan) 1 300 kr. Tidshorisonten för mitt sparande är lång 15-20 år.

Nordea European Value 13,7%

Nordea Globala Tillväxtmarknader 9%

Nordea Japan Fund 3,7%

Nordea North American All Cap Fund 24%

Nordea Stratega 100 22%

Nordea Stratega 70 7%

Nordea Stratega Ränta 2,6%

Nordea Swedish Stars 18%

 

Fråga 2

På ett sparkonto med 0% ränta står idag 500 000 SEK och ca 200 000 av dessa pengar kan jag behöva inom 1-2 år. Resterande 300 000 vill jag inte ta någon hög risk med men ändå se en avkastning på. Vad är ditt bästa råd?

/Anna

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

1: Ja, det var idel höga avgifter på den portföljen, genomsnitt 1,4% förvaltningsavgift  på dessa åtta fonder. Med en så lång tidshorisont som du har låter det som att Barnportföljen kan vara en bra idé, rekommenderas på 10+ år. Den funkar fint att ha på Avanza, i det länkade inlägget står det mer om exakt fördelning och vilken typ av fonder man bör satsa på.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

2: På compricer.se kan du jämföra olika sparkonton med ränta. Se till att det finns statlig insättningsgaranti bara! Vill du ha fria uttag har exempelvis Santander och Avida finans 0,75% ränta just nu. Vill du binda i två år kan du få 1,60% ränta på Nordiska.

Räntefonder är också ett alternativ på kortsiktigt sparande med lägre risk än aktier. Bästa räntefonderna kan du få tips om i detta inlägg. https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/
Dock kan man tänka på att om räntan går upp från de låga nivåerna den är på nu så lär långa räntefonder minska i värde, de gynnas av sänkta räntor.

Ett annat alternativ för de 300 000 du inte vill ta hög risk med är Portfölj #3 – Låg risk portföljen i detta inlägg. https://rikatillsammans.se/fondportfolj/

Stort lycka till med sparandet!

Vänligen
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En fond är en portfölj av aktier som du betalar en årlig avgift för. Istället för att köpa Svenska, Europeiska och amerikanska fonder så kan du göra en egen portfölj. Fördelen med att ha en egen portfölj är att du slipper den årliga förvaltningsavgiften på fonderna. Det blir kort sagt bara en avgift vid varje köp.

Det största argumentet emot att göra din egna portfölj brukar vara att man får en sämre spridningen på risken. För att lösa detta problem så köper man få aktier av många olika aktiebolag. Ett annat argument emot detta brukar vara att man inte sitter på samma expertise som fondförvaltarna. Lösingen är att titta på dina favoritfonder för att se vad deras största innehav ligger i .

https://secure.pensionsmyndigheten.se/SokFonder.html

Nordea Swedish Stars

10 största innehav

Volvo B
8,91 %

Hennes & Mauritz B
6,10 %

ABB Ltd
6,06 %

Autoliv SDB
6,04 %

Kinnevik B
5,80 %

Essity B
5,16 %

Millicom Int. Cellular SDB
4,96 %

Sandvik
4,80 %

Nordea Bank
4,79 %

SEB A
4,78

Nordea har just nu ett curtage på (0,06 %, min 1 kr, max 99 kr) per köp. SEB A kostar just nu 98,54 kr.

Istället för att betala 0,30 % per år för 1st SEB A i en fond så kan du köpa aktien för 1,015% av värdet. Om du anser att avgiften är för hög så kan du köpa 3st SEB A för 295.62 + 1 sek curtage. Istället för 0.30% per år i en fond så hamnar engångsköpavgiften på 0,338% .

Du har ingen möjlighet att dra av vinster mot förluster inuti en fond. Om många aktier gick dåligt så kan du med ett aktie- och fondkonto göra avdrag. Med samma innehav som fonden kan avdraget ge dig en betydlig högre avkastningen än fonden. Om många aktier gick bra så får du som vanligt en högre avkastningen med ett ISK konto.

Tack vare att du slipper förvaltningsavgiften så får du med samma innehav alltid en högre avkastning än fonden.  Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-07 klockan 16:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.