Fondportfölj på 15-20 års sikt
Sök:

Fondportfölj på 15-20 års sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Zlatan Softic

Den här artikeln publicerades 2017-11-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondportfölj på 15-20 års sikt

Hej.

Vad tycker ni om denna portföljen som jag har tagit fram efter en hel del justeringar (är ganska grön när det kommer till fonder/aktier) :

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära,15%
SPP Aktiefond Global A, 10%
Länsförsäkringar Global Indexnära, 20%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 20%
AVANZA ZERO, 15%
Swedbank Robur Access Asien, 10%
Spiltan Räntefond Sverige, 10%

Låter det vettigt sett på en 15-20 års sikt?

Tack på förhand !!!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hejsan!

I stora drag ser det bra ut. Du har lite hög exponering mot Sverige (35%) så jag hade skippat Avanza Zero och lagt de 15% på en globalfond. Du har lite högre exponering mot Tillväxtmarknader och asien, 25% mot de 10% som Jan rekommenderar men det kan du självfallet ha så länge du är medveten om den högre risken.

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det ser ju bra ut, tycker jag. Sedan är det också viktigt att du själv tror på det.

De där 10 % i räntefond är något som diskuteras en del. Själv är jag inte så övertygad om att de gör någon nytta. På lång sikt drar de ner den totala avkastningen och vid en nedgång gör det ingen skillnad direkt, sjunker börsen med 30 % så sjunker din portfölj i alla fall med 27 % och omviktningen kommer inte röra mer ett par procent av portföljen. Själv har skippat räntedelen helt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ok, tack! Var hade du istället lagt de 10% om man skippar räntefonden?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Zlatan Softic

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I min tjänstepension hos Avanza har jag:

65% Swedbank Robur Access USA
10% LF Europa Indexnära
8% Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria A1 SEK
7% SEB Sverige Indexfond
5% LF Japan Indexnära
5% Swedbank Robur Access Asien

Jag har byggt ihop själv och utgått från MSCI World Net Return och minskat Europa, lagt till lite mer Asien och Sverige, minskat Japan och lagt till en global småbolagsfond. Produktavgift blir 0,33%.

Detta ska ligga i ca 25-30 år. Inga nya insättningar görs i denna tjänstepension. Har ett liknande upplägg hos SPP i en aktiv tjänstepension.

Om du skulle vilja minska USA kan du gå ner till 55% och lägga 5% extra i SEB Sverige Indexfond och 5% extra i Handlesbankens småbolagsfond.

Det knepiga i detta är att få in 10% räntefonder. Du kommer inte kunna få heltal för aktiefonderna med min fördelning, utan man måste justera lite.

Varför inte prova Lysa som gör allt detta åt dig? Ett sparande (eller investerande) ska ju som Jan säger vara skittråkigt (ursäkta uttrycket).

Där kan du justera fördelningen mellan aktier och fonder i steg om 1% mellan 0 och 100.

Själv har jag flyttat allt mitt privata investerande till Lysa med fyra olika riskjusteringar (90/10, 60/40, 30/70 och 10/90).

Läs mer hos https://www.lysa.se/.

Längst ner på den här sidan (https://lysa.se/avkastning) kan du se hur de fördelar mellan olika index.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-24 klockan 13:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.