Fondportfölj till penionsspar för 23 åring?
Sök:

Fondportfölj till penionsspar för 23 åring?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Samuel

ställde för sedan frågan: Fondportfölj till penionsspar för 23 åring?

Hej! Jag är en 23 åring med fast jobb som börjat pensionsspara i portföljen nedan. Jag har läst runt lite och många som påpekar att det är småbolag och tillväxtmarknader som går bättre över tid. Har ni någon feedback på min portfölj? Något som både ökas, minskad eller tas bort?
-50% Avanza globalt
-10% Handelsbanken globala småbolag
-15% SEB index Sverige
-5% Spiltan investmentbolag
-10% Plus småbolag sverige
-10% Avanza emerging markets

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har ganska stor vikt mot Sverige med 30%. Det kan vara ok, särskilt om du inte äger din bostad. Vill du minska lite så kanske flytta 5% från Sverige till Emerging markets.

På det stora hela är det ett bra val. Vid så ung ålder och du precis börjat spara är det rimligt med 100% exponering mot aktier. Men det gäller att du kan hålla fast vid det även i dåliga tider. Det är den största och viktigaste utmaningen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-09 klockan 23:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂