Fondportfölj - utdelningsfasen
Sök:

Fondportfölj – utdelningsfasen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil Torpman

Den här artikeln publicerades 2017-10-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondportfölj – utdelningsfasen

Hej på er!

För det första vill jag ge ett stort tack för en fantastisk sida som sprider både kunskap och glädje åt hela landets befolkning!

Min fråga gäller den fasen av sparandet där man kan börja leva på avkastningen. Just nu har jag 150.000 sparat i åtta indexfonder (två globalfonder, två sverigefonder, två blandfonder och två tillväxtmarknad/asienfonder) med en fördelning av 90% aktier, 10% räntor, och med en snittlig avgift på ca. 0,27%. Min plan är att inom snar framtid börja spara 10.000 i månaden i denna fondportfölj, för att inom loppet av ca. 15 år förhoppningsvis ha byggt upp en pengamaskin som genererar ca 250.000-300.000 kr per år.

Detta är självklart långt fram i tiden, men jag är ändå nyfiken: vid denna tidpunkt, visst är det då bättre att  ta ut en ”lön” (läs: avkastning) i en klumpsumma varje år, än att ta ut ett månadsbelopp från fonderna? Om man tar ut ett månadsbelopp så arbetar ju resterande pengar fortfarande, men pengar som ska användas inom ett år bör ju inte ligga på börsen, vilket är varför jag tänker att en klumpsumma en gång per år är smartare. Eftersom jag även investerar i breda indexfonder så är utdelning ingenting som betalas ut till bankkonto, och därför heller inget alternativ.

Om det även blir ett överskott i avkastning efter ett år så är väl det smartaste där att ta ut överskottet också och spara på ett sparkonto, för att ha som buffert om året efter eller senare ger sämre avkastning?

Jag vill alltså vid denna tidpunkt inte öka kapitalet mer, utan istället leva på avkastningen som portföljen ger och behålla portföljens värde konstant.

Tack för svar!

 

Med vänlig hälsning,

Emil Torpman

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kör samma strategi som du… har kommit lite längre men sparar mindre så vi når kanske målet samtidigt :-) jag tänkte spontant att det är ”säkrast” att ta ut hela årets behov och lägga på ett sparkonto som man tar 1/12 av varje månad. Ett tips är att googla på 4%-regeln, det är iallafall så mycket man kan ta ut men samtidigt med hög sannolikhet behålla pengarna över en lång tidsperiod. Detta är min plan – tar gärna emot kritik och nya infallsvinklar!

Mvh Erik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tänker att svaret på frågan om det är klokt att ta ut hela årets behov och sätta in på ett sparkonto eller månadsvisa uttag hänger mycket på ränteläget vid den givna tidpunkten. Om räntan är som idag och sparkapitalet är runt 3 000 000 i portföljen skulle jag inte ta ut klumpsumman. Man kanske kunde ta ut kvartalsvis? Är räntan däremot hög på sparkonton, (som t.ex 4-5%) då skulle jag överväga klumpsumman till sparkontot för att man då får en garanterad avkastning(ränta).

  Mvh. Eric

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Eric

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-05 klockan 16:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.