Fondportfölj
Sök:

Fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Fondportfölj

Hej,

Förra vintern tog jag tag ordentligt i mitt fondsparande och sålde mina dyra fonder hos en bank och satte in allt på Avanza, där jag nu också månadssparar. Jag kör 80/20 trots att jag har lång sparhorisont, i och med att det är första gången jag själv administrerar detta sparande vill jag inte få panik och sälja allt om det börjar gå dåligt. När jag känner mig mer bekväm och inte bryr mig så mycket om upp- och nergångar är tanken att jag ska höja fördelningen till 90/10 eller 100/0.

Nu till min fråga. Ser på flera olika bloggar att man rekommenderar att ha räntedelen på sparkonton istället för i fonder. Hur kommer det sig? Borde jag sälja AMF räntefond lång och Spiltan räntefond Sverige, sätta pengarna på ett sparkonto och endast behålla min globalfond på mitt ISK? Räntefonderna genererar mer avkastning än vad räntan blir på ett sparkonto på Avanza, tänker att det borde vara bättre än att inflationen äter upp pengarna på ett sparkonto? Differensen fonder-inflation blir ju mindre än sparkonto-inflation.

Vad tror ni om detta, tänker jag rätt?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anna, Ja, Jag tycker det låter som att du tänker rätt.

Men eventuellt menar de kanske att hålla räntefonder i en vanlig värdepappersdepå / aktie & fondkonto istället för kontanter på sparkonto? Isåfall har det med beskattningen att göra.

På ISK/KF betalar man skatt på varje kvartal på totalbeloppet medan på Aktie-fonddepå betalar man på vinsten vid försäljning.

Eftersom att avkastningen på räntefonder förväntas vara låg kan det vara mer förmånligt att ha räntefonder i en vanlig depå istället för ISK eller KF. Men, det skulle inte förvåna mig om för 2019 det faktiskt är bättre med ISK/KF då räntorna sjunkit och fonderna därmed stigit lite.

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är en sådan som har räntedelen av min portföljen på ett räntebärande sparkonto istället. Jag har inte ännu bestämt mig vad som är bäst. För mig är det lite en samling av olika argument för att göra så.

1) Jag har ett ISK. Egentligen ska man undvika räntefonder på ett ISK för där börjar man redan med att ta första förlusten med schablonskatt.

2) Jag tycker det är smidigt att ha räntedelen på ett konto. Jag brukar ombalansera min portfölj varje månad när jag månadssparar. Att överföra pengar från och till ett sparkonto är smidigare än köpa/sälja räntefonder.

3) Sedan tycker jag att det kvittar lite nu när räntan ändå är så pass låg. Samtidigt har jag förstått att räntan och avkastningen på räntefonder brukar gå ner först när styrräntan höjs istället för att stiga.

Jag hör gärna motargument. Jag förstår att räntefonder är hur bra som helst i en annan marknadsläge. ;)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-20 klockan 11:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.