Fondportföljsval
Sök:

Fondportföljsval

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Fondportföljsval

Hej!
Ska börja investera i nya portföljval men behöver lite vägledning. Hade tänkt att investera 4000kr/mån i ca 7år. Vilken portfölj skulle rekommenderas? Har kollat på Nybörjarportföljen, men i texten står det att det finns tak på ca 2000kr/mån eller 100000kr i portföljvärde. Skall jag inte använda den portföljen på grund av det? Om inte vad ska jag göra?. Den 2:a tänkta investeringen skulle hamna på globala barnportföljen. Där ett sparande på 3000kr/mån är bestämt. Hur ska jag tänka här?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Simon!

Tycker att Nybörjarportföljen verkar passa dig perfekt!
Du bör inte ha så mycket mera risk med en tidshorisont på 7år än en 60/40 portfölj.

Du kan sedan utgå ifrån en tumregel:
”Att för varje år du kan avvara pengarna så kan du ha 10% i aktiefonder”.
Så har du 7 år kvar så skulle du kunna börja med en 70/30 för att sedan dra ned 10% av aktiefonder för varje år.

Men jag tycker inte att du ska haka upp dig på siffrorna angående maxsumma och månadssparandet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har för mig Norska oljefonden har lite över 9000 miljarder i sin 60/40-fördelning, så det där med maxtak…dra inte för stora växlar på det;-)

  Jag håller med Robin. Dessutom kan man fundera på om man ska dra ner risken successivt fram tills sparperioden är slut, dvs växla om 10% varje år. Det skulle betyda att du växlar från 70/30 till 60/40 till 50/50, till 40/60 osv.

  Det är ju så att när man pratar om en 10-årsperiod är det från varje givet tillfälle och har man en plan med sitt sparande måste man alltså tänka som så att när det är två år kvar så är det inte längre en sparhorisont på sju år, utan två.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 2. Vit pil

  Hej!
  Tack för så snabba svar.
  Nu till ett till beslut, bör jag gå efter den förenklade, rekommenderade eller avancerade portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon Lundgren
 3. Vit pil

  Förenklade tycker jag är att föredra!
  Så enkelt som möjligt ska det vara att spara.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-08 klockan 00:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.