Fondrobot
Sök:

Fondrobot

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Fondrobot

Är det verkligen en smart idé att ha HELA mitt kapital i ett företag tex Lysa? Borde jag inte dela kapitalet i flera korgar (företag) för riskminskning och avkastningens skull?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Några klargöranden:

 • Du investerar inte i Lysa. Snarare genom Lysa. Lysa agerar mäklare likt när du köper en lägenhet. Du äger fortfarande din andel i fonderna. Dina pengar är separerade ifrån Lysas ekonomi.
 • När dina pengar ligger som likvida medel hos Lysa så skyddas du av insättningsgarantin, upp till 950k.
 • Lysas innehav är väldigt brett, så du får knappt någon större riskspridning av att skaffa fonder hos en annan mäklare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  … men du har faktiskt en motpartsrisk mot lysa (alltså ETT bolag). Det finns en risk att de medvetet, omedvetet eller till och med helt ofrivilligt genom hackning och/eller någon kriminell take-over begår misstag eller felaktigheter (som är olagliga, men det hjälper inte dig som investerare när det väl hänt) som när det väl hänt gör att det visar sig att det inte finns några fondandelar och det som du trodde ägde helt enkelt inte finns. Då finns investerarskyddet, men det täcker bara upp till 250ksek. Att denna risk finns framgår av deras villkor.

  Det finns ingen 100%-ig garanti någonstans, samma sak kan hända med andra större och mer väletablerade aktörer också om än att risken nog är mindre. Att fonderna ligger på ett separerat och extern förvaringsinstitut hjälps inte. Det skyddar de fonder som faktiskt ligger där, men inte mot att lysa vid varje insättning du gjort senaste året enbart köpt fonder för hälften av dina pengar, och tagit den andra hälften och bränt på något. Då har du bara hälften kvar jämfört med vad du tror, och något mer finns helt enkelt inte vid en eventuell konkurs.

  Att diversifiera sig mellan olika institut / aktörer / mäklare är alltså en bra idé, precis som att investera brett hos de aktörer du väl väljer. Det ska aldrig någonsin bara finnas en single-point-of-failure ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  SKV

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Känner du dig osäker så dela upp det bara. Det är ändå dina pengar det handlar om.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle inte lägga allt i Lysa (har inte ens lysa)

Själv har jag automatiskt månadssparande i två olika fondrobotar, aktier och en del fonder hos avanza, en del ETFer på nordnet, ett gäng fonder hos min huvudbank(där jag har bankgiro och bostadslån) och tjänstepensionen i ett annat finansinstitut.

 

Jag litar inte på att gå helt skyddat ifall det företag skulle krascha, småsparare förlorar alltid.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-13 klockan 16:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.