Fondrobot eller egna fondportföljer som nybörjare?
Sök:

Fondrobot eller egna fondportföljer som nybörjare?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Fondrobot eller egna fondportföljer som nybörjare?

Hej!

Jag ska precis sätta igång med mitt sparande i fonder men kan inte bestämma mig ifall jag bör satsa på en fondrobot eller sätta ihop egna fondportföljer. Det jag vill är att sätta upp fondsparande i mellanriskhinken samt den passiva hinken (pensionssparande) enligt fyra-hinkar strategin. Jag velar dock fram och tillbaka mellan fondval (främst låg avgift vs. hållbarhetsprofil) och hur många fonder jag ska välja, samt är osäker på hur bra jag som nybörjare kommer vara på att ombalansera & förvalta mina fonder.

Rekommenderar ni att satsa på en fondrobot? För mig står valet antingen mellan Opti eller Lysa. Har någon här använt dessa?

Mvh,
Maria

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lysa är toppen! Men de har ingen som helst hållbarhetsprofil. Om du är ute efter det så får du skaffa dig en egen portfölj. De goda nyheterna är att det inte behöver vara så himla krångligt. Egentligen behöver du bara två fonder: en global aktieindexfond och en räntefond, till exempel AMF Räntefond Lång.

Standardvalet för den globala aktiefonden brukar vara Avanza Global, men de har ingen hållbarhetsprofil och knappt några etiska betänkligheter. Du skulle kunna kika på SPP Global Plus istället.

Ett annat alternativ är att sätta en del av kapitalet i en fondrobot och behålla lite grann, säg 20%, till en fond med utpräglad hållbarhetsprofil.

Nu skriver jag detta helt utifrån antagandet att du vill ha något slags hållbarhetsprofil. Det är sannolikt så att det valet blir dyrare och riskerar ge sämre avkastning. Dessutom bör fonden ha någon form av aktivt arbete, det vill säga gå på bolagsstämmor och försöka påverka den vägen, ifall man vill att det ska vara mer än en papperstiger.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-15 klockan 21:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.