Fondrobot eller ombalansera
Sök:

Fondrobot eller ombalansera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gunilla

ställde för sedan frågan: Fondrobot eller ombalansera

Hej! För att underlätta och slippa ombalansera nybörjarportföljen själv, funderar jag på att flytta  80% av portföljen till en fondrobot och 20% till ett sparkonto med ränta. Att sälja av hela summan och börja från början vore enklast.Förlorar man mycket på att sälja av och byta till fondrobot i detta läge?Med vänlig hälsning, Gunilla

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Gunilla.

Du kan göra det smidigt för dig. Det vad du vill ha % i aktier flyttar du till LF Global indexnära. Kortsiktigt i % sparkonto med insättningsgaranti. Det kan inte vara mycket enklare än så. Det behöver inte vara krångligare och mer komplicerat än så. Så är pensionssparande uppbyggt både i Ppm och tjänste pansion entre lösningar. För en vanlig småsparare är det smidigast och enklast göra så där. Tillräckligt bra för en god nattsömn och underhållsfritt långsiktigt sparande utan krångel och ombalansering. Riktgt billigt  med!

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen Jack, I alla förslag till portföljer i Rika tillsammasn beskrivs aktier som gasen och räntefonder som bromsen:) Kan jag översätta ditt svar om % aktier i LF Global indexnära som ”gasen” och % sparkonto som ”broms”?
  Med vänlig hälsning Gunilla

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gunilla

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det stämmer. Långsiktigt 100% LF Global indexnära. Kortsiktigt sparkonto med ränta. Det behöver inte vara krångligare än så. Allt annat är både onödigt och krångligt. Den här fattar alla även den som kan inget om börsen. Avanza eller Nordnet ochdå kan du göra roligare saker i livet än att hålla på med några % hit eller dit. Aktieindex långsiktigt. Kortsiktigt sparkonto med ränta och insättnings garanti.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jack, menar du att alla, även de som inget vet om börsen, fattar att den ultimata diversifieringen i en aktieportfölj består av endast stora bolag i ett 20-tal av de allra rikaste och mest välutvecklade länderna i världen enligt följande fördelning:

  ca 65% USA
  ca 20% Europa
  ca 10% Japan och
  ca 5% av resten i de rikaste länderna.

  Hur kan det komma sig att de som inget vet om börsen ändå kan veta hur den optimala portföljen ska se ut? Har du en teori?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jack

Alla som ”fattar” att hålla enbart en global indexfond och enligt egen utsago kan något om börsen bör undersöka maximum drawdown. Det är verkligen ingen vacker läsning.

Man kan väl säga att du bör vara lite mer ödmjuk när det finns data sedan årtionden tillbaka som visar att det finns många strategier/portföljer som slår din portfölj.

Denna tråd gled över till den diskussionen och jag tycker du bör läsa den:

https://rikatillsammans.se/fragor/lysa-eller-avanza-europa/

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tillhör dem som investerar 100 % i Avanza global och har en rejäl buffert på banken. Att försöka differentiera med diverse andra fonder, räntefonder eller guld kan andra syssla med. Jag tror inte det höjer avkastningen på mitt lilla sparande.

Påståendet att en enda global indexfond skulle vara så riskabel och riskera att bli utsatt för en stor drawdawn enligt historiska data är säkert rätt. Jag tittade på drawdawn under coronakrisen för några alternativa portföljer.

LF global index … 36,7 %

Barnportföljen … 27,1 %

Nybörjarportföljen 19,5 %

Det är ju en rätt kraftig nedgång för LF global index. Men man kan jämföra avkastningen tillbaka i tiden. Räknar man ett år tillbaka så är skillnaden nästan uppäten.

Jag är inte så orolig för min investering eftersom jag är långsiktig. Det kan komma några drawdowns under sparperioden, men under mellanperioderna verkar det ju avkastningen kompenseras.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan glädjeligen byta till en fondrobot Gunilla, byt gärna i flera etapper om du är orolig för att mista pengar i en eventuell uppgång. Hade jag varit dog hade jag satt in hela summan på fondroboten.

Lycka till med sparandet

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-15 klockan 11:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.