Fondrobot för samtliga spar-depåer?
Sök:

Fondrobot för samtliga spar-depåer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik Häggbom

ställde för sedan frågan: Fondrobot för samtliga spar-depåer?

Hej,

Jag är ganska nyankommen till er blogg och har tittat på en del av era avsnitt. Så till att börja med vill jag säga Tack. tack för er transparens och ”O-Svenska” approach till ekonomiskt ’content’

Per er ”rekommendation” har jag öppnat ett konto hos Lysa, 60% aktier, 40% räntefonder.

Står nu i valet & kvalet att öppna en till depå med 90/10

Efter att ha studerat er fyra hinkar strategi, och läst om er konservativa approach till avgifter undrar jag om jag är bättre av att gå via en annan aktör. Det känns som att avgifterna snabbt kan addera upp med flera depåer.

  1. Vad anser ni vara fördelarna respektive nackdelarna med att ha flera depåer på Lysa?
  2. Anser ni det smartare att placera pengarna i t.ex. den globala barnportföljen? Vad är för/nackdelar?

Med vänlig hälsning,

Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter som att du tänker lite snett kring avgifterna. Det finns inga nackdelar med att ha flera portföljer på Lysa, avgiften blir i princip densamma (~0,4%, varierar lite då jag tror aktiedelen kostar pyttelite mer).

Fördelar med att bygga Globala barnportföljen själv:

  • En aning billigare, inte kollat upp matten riktigt här, men vet att den globala delen är billigare, dock har Lysa billigare avgift för sin del i småbolag exempelvis, totalavgiften blir ganska liknande. Samt att Lysas hållbara allternativ är rätt bra rabatterad.
  • Roligare ;)
  • Dra in råvaror i portföljen om det är något du tror kommer skapa mervärde

Nackdelar:

  • Du behöver ombalansera manuellt. Vissa tycker det är kul, andra tycker nog mest det är virrigt.
  • Eventuellt hålla koll på ifall det kommer du en bättre fond med lägre avgift som det kan vara värt att byta till: krävs lite underhåll helt enkelt.

Inget utesluter ju det andra. Du kan ju ha kvar 60/40 på Lysa. Kör en egen portfölj på Avanza. Utvärdera efter en tid vilket sätt du tycker funkar bäst. Kanske är det värt att betala någon 0,1%-skillnad i avgift för att låta Lysa sköta ditt sparande. Kanske upptäcker du att det är fantastiskt kul att bygga ihop sin egen portfölj.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-22 klockan 11:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.