Fondrobot - hur fungerar det när den säljer och köper?
Sök:

Fondrobot – hur fungerar det när den säljer och köper?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Krippa

ställde för sedan frågan: Fondrobot – hur fungerar det när den säljer och köper?

Hej,

Jag har läst om att Lysas fondrobot är att föredra jämfört med Avanzas auto. Är det för att Avanzas auto har alldeles för hög avgift?

Jag har inte så bra koll på hur mycket det kostar varje gång roboten säljer köper, och hur ofta gör den det? Är de det som kallas rebalansering, när den säljer och köper? När gör den det? Är det något jag själv styr in eller gör den det automatiskt? Hur ser den avgiften ut? Roboten kan väl inte plötsligt få tokspel, och börja sälja och köpa som en galning och bränna genom mina besparingar?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Just ombalanseringen ska inte kostade något på respektive plattform, utan det ingår i avgiften för tjänsten.

Vet inte hur ofta Avanza Auto ombalanserar men Lysa har jag för mig att det är 5% +/- från ursprungliga fördelning och att den står sig i några dagar innan ombalanseringen sker. Detta medför då ingen kostnad för dig som sparare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Robin för svaret! Så om jag har 1000 kr som delas på ett antal fonder, då fördelar ombalanseringen om 5% +/- av det beloppet på andra fonder? Kan en ombalansering som sköts via robot menas att den säljer av allt på fonden och investerar hela beloppet som en klumpsumma i dem fonderna som den nu tycker är mer gynnsamma?
  Är det typ så man gör när man sköter om sin egen portfölj? Om jag t.ex. investerar allt i Länsförsäkringar Global Indexnära för att jag följer rådet från smaspararguiden, och sedan om ett halv-eller år ser att smaspararguiden nu tipsar om en helt annan fond, då ”ombalanserar” jag genom att sälja av alltihop och investerar allt i den nya fonden? Eller innebär det att jag behåller det som jag har tjänat ihop på Länsförsäkringar och inte rör den och bara ändrar om fördelningen på 1000 kr så att 100% inte nu går till Länsförsäkringar utan att 50% nu går till den nya fonden som rekommenderas?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Krippa
 2. Vit pil

  Tror att du har missuppfattat vad ombalanseringen menas i dessa fondrobotar.

  Ombalansering är att man ska föra tillbaka innehaven till sin tidigare fördelning mellan aktier/räntor och även fördelningen i fonderna som man själv har valt eller som roboten innehar.
  Så har du valt en 90/10 portfölj (90% aktier 10% räntor) och portföljen skulle stå 85/15 efter någon månad så ombalanserar roboten tillbaka till 90/10 igen.

  Sedan vid dessa ombalanseringar, om man har gjort en portfölj själv, så kan man även byta fonder om man tycker att någon annan har blivit ännu bättre.

  Hoppas detta förklarar hur det funkar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Tack Robin! Många frågor poppar upp i mitt huvud! Om man har en fördelning på 100/0, kan roboten ändå komma att fördela det på räntor? Ett annat scenario: Säg att jag har valt 90/10 och den skulle ändra till 85/15. Vad händer med dem 5% som jag har investerat i räntor efter att den ombalanserar och går tillbaka till ursprungliga 90/10? Säljer roboten av dem eller ej? Försöker få lite förståelse om roboten kan göra olika saker eller jämnt samma. Om den nu skulle göra samma sak flera gånger, från 90/10 till 85/15, investerar den i samma räntor/aktier eller kan jag t.ex. i slutändan se att jag har pengar på en himlans massa olika räntefonder? Då egentligen samma fråga om jag har 100% aktier, om roboten bestämmer sig för andra aktier, vad händer med de som den hade investerat i åt mig, säljs av eller beror på? Tips på hur man själv ska tänka när man själv har gjort en portfölj och ombalanserar och byter fond? Jag tänker att jag då säljer av hela rasket, men investerar man allt på en gång i en annan fond eller månadsvis i större summor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Krippa
 4. Vit pil

  Nej, om du har valt en fördelning på 100/0 så kommer den alltid vara 100/0, finns inget den kan frångå då eftersom räntor ej är valda.

  Roboten kommer inte att själv göra aktiva val i nya fonder eller nya fördelningar.
  Har du valt en viss fördelning så är det den som fonden kommer att eftersträva, när väl en ombalansering görs så kommer den välja tillbaka till samma fonder som du redan har men bara flytta en del mellan dessa för att väga upp fördelningen igen.

  Om din 90/10 går till en 85/15 så säljer Roboten av 5% av räntefonderna och köper 5 % i aktiefonderna du har, på så sätt så är du tillbaka i 90/10 igen.

  Om du själv har en portfölj du vill ombalansera så är de bästa egentligen att sälja den procenten som är fel och flytta över den till där det saknas, Jan har gjort en ombalanseringsmall som du kan använda till det!
  Klart pengarna ska in direkt i fonderna, du har redan haft dessa investerade och dessa bör då inte anses som några nya pengar som du behöver månadsspara in.

  Hoppas detta hjälper!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-31 klockan 18:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.