Fondrobot isk eller inte?
Sök:

Fondrobot isk eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olle

ställde för sedan frågan: Fondrobot isk eller inte?

Hej, ska börja spara till bostad med min sambo och kollade då på att lägga det i fondrobot och såg då att man inte kan ha ett isk tillsammans på avanza. Är det isk som gäller eller är ett fond/aktiekonto ett alternativ?

 

Är nybörjare på det här om det inte var helt obvious redan

Tacksam för svar

Mvh olle

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det går inte att ha ett ISK gemensamt. Antingen har ni varsitt sparande, eller så lägger ni sparandet på en av er och skriver ett avtal mellan er två som säger att kontot är gemensamt.

Glöm inte heller att sambor bör skriva testamenten eftersom ni inte ärver varandra om någon av er dör. Jag vet att det inte var det du frågade.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Enligt reglerna för ISK så kan det bara finnas en kontoinnehavare. Det finns dock möjligheten för kontoinnehavaren att kontakta Avanza och skriva på en fullmakt så att en annan person kan sätta in och ta ut pengar. Observera dock att kontot och dess innehav ägs av kontoinnehavaren och fullmakten kan tas tillbaka när som helst.

Alternativet är att ni öppnar ett aktie- och depåkonto då det är möjligt att samäga ett sådant. Det negativa med detta är att ni i så fall måste deklarera era affärer på egen hand (på ett ISK så görs detta automatiskt) och skattemässigt så är ISK mer förmånligt i dem flesta fallen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tänker att om Olle o sambo skapar ett gemensamt sparkonto och överför till ISK samtidigt skapar ett samboavtal. Gemensamt sparkontot kan spara till kontantinsats också. Det kan vara en lösning.
  Någon har pratat om den nya lagen om framtidsfullmakt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Eller kapitalförsäkring. Det kan man ha ihop,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skriver ett svar också.

Ni kan ha en kapitalförsäkring ihop. Samma typ av skatt som ISK, men skillnaden är att det dras ifrån kapitalförsäkring 4 gånger/år och inte kommer förtryckt på din deklaration

Avanza kan berätta mer om det.

Mvh William

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-29 klockan 07:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.