Fondrobot Lysa - Blev inte rekommenderad 90/10?
Sök:

Fondrobot Lysa – Blev inte rekommenderad 90/10?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Fondrobot Lysa – Blev inte rekommenderad 90/10?

Nu har jag skapat ett konton på Lysa för sparande på 10-15år. Blev dock inte rekommenderad 90/10 som jag ville efter att ha besvarat deras frågor, snarare 65/35, men kunde ju lätt ändra det. Mina frågor är:

 1. När man startar konto på Lysa får man frågan nedan:

”Du erbjuds att investera hela ditt sparkapital i tillgångar som förväntas ge en avkastning på 6 % under 1 år. Det finns dock en risk att du kan förlora 20 % av ditt sparkapital. Hur väl motsvarar det din riskbenägenhet?”

Min fråga är: Tar roboten olika beslut i hur den ”arbetar” och tar risk beroende på hur man svarar på ovan frågan? Eller är det snarare fördelningen exempelvis 90/10 som avgör robotens risk. Och att man kan lita på att fördelning hos roboten 90/10 snarare innebär att den investerar enligt den globala (barn)fonden och därför ställde in 90/10, men fick ?

 

2. Och nu gör jag inget förrän jag vill ändra riskfördelningen om ca 5år?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Precis, den där frågan har stor inverkan på vad de föreslår för fördelning. Ju mindre du är beredd att förlora desto mer sätter de i räntedelen, helt enkelt för att leverera den tjänst som just du förväntar dig.
 2. Lysa sköter ombalansering helt automatiskt. Du behöver inte röra något på 5 år. Även när du sätter in eller tar ut pengar så sköts fördelningen mellan aktier och räntor automatiskt så att du stannar kvar på den fördelnimg du har valt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som jag förstod frågan så menar Malin att hon vill ändra sin Risknivå om 5 år?

  Isåfall så måste hon gå in och ändra fördelningen i aktier/räntor för att få den ändrad.
  Men som Emil säger så behöver du inte göra något för att underhålla kontot framöver, bara fortsätta sätta in pengar!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-26 klockan 17:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.