Fondrobot och egen portfölj
Sök:

Fondrobot och egen portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av konrad

ställde för sedan frågan: Fondrobot och egen portfölj

hej,

månadssparar 15000 SEK fördelat på

Lf global ind. 5000, Spiltan investm. 2000, spp usa 1500, spp eur. 1500, sw robur asien 1500, Lf tillväxt 1500, spiltan ränt. 1000, amf ränt lång 1000

ska jag behålla det så eller gå över till avanza auto 6?

tacksam för rådgivning

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att sprida ut sparpengarna på så många fonder innebär att du skapar dig en egen indexfond som troligen inte går särskilt mycket bättre än de breda global indexfonderna.

Jag hade satsat på följande portfölj:

9000 kr MS INVF Global Opportunity som avkastat  166 % på 5 år

2500 kr på SEB Sverige småbolag C/R som avkastat 183 % på 5 år

1500 kr på MS INVF Asia Opportunity som avkastat  110 % på 3 år

2000 kr på vanligt bankkonto

LF global ind har på 5 år avkastat 80 %.

Jo jag vet att avgifterna ligger högt för dessa fonder, men vad spelar det för roll när de avkastar så mycket mer än en indexfond.

Hade du satsat 300 000 kr för 5 år sedan på portföljen ovan hade du fått en avkastning på 540 000 kr jämfört med 240 000 kr för LF global ind.

Jo jag vet att man inte kan veta hur fonderna utvecklas framöver …. men en häst som vunnit de senaste loppen är definitivt en favorit även för kommande lopp.

Följ upp portföljen ovan med en skuggportfölj enligt ditt eget förslag. Visar det säg att din portfölj avkastar bättre så byter du såklart.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  XYZ varför inte ha allt 100% i Seb Sverige småbolag då den kommer ge mäst???
  Mvh. Jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Jag hade valt Avanza Auto 6 personligen till långsiktigt sparande . Det kommer få dig att sova gott om natten och du behöver aldrig sätta dig in i hur ombalanseringen ska ske eller allt runt omkring. Avgiften på 0,55% är ändå godkänd idag tycker jag, så pass bra att jag själv har börjat flytta över mycket kapital från mina egenkomponerade portföljer. Varför? Att få ett enkelt sparande till en vettig avgift som jag kan glömma och plocka fram när det är dags är AO för mig!
  Normalt sett så kör jag på portföljer med en avgift på 0,11 till 0,17. Betydligt lägre än 0,55%, men tycker att alternativen nu är tillräcklig bra för att börja kliva av och ägna sig åt annat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jesper

Vad har Avanza 6 gett för årlig avkastning …har du koll på det?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  31,90 %

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marre

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför investera i auto 6 när du kan ha lysa till betydligt bättre billigare pris samt bättre fondrobot…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bara för att jag gillar att ha mitt kapital på samma plats, man kan alltid hitta bättre och billigare på diverse sidor, bara ta en globalfond om man så vill. Dock orkar jag inte jaga den sista procenten som syns på sista raden om 30 år utan jag vill ha helheten och jag gillar fortsatt det jag får för den avgiften :))
  Plus är också, kundtjänsten, plattformen och helheten som jag finner mycket tillfredsställande. Och 0,55 är fortfarande överkomligt

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
 2. Vit pil

  Hej Jesper.
  Vad gör Auto 6 bättre än Avanza Global då den är 0.44% dyrare? Vad får du meri värde för den stora prisskillnad? Det vad du får i Auto lite annorlunda lands fördelning! Det är inte säkert bättre. Tycker att det är helt onödigt flytta till 100% aktier då du har 100% aktier i Avanza Global. 0.44% extra i avg är mycket långsiktigt. Men det är klart du gör som du vill och Avanza blir mer nöjd med den valet Auto 6 då dem tjänar mycket mer pengar på det. Ha det bra.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 3. Vit pil

  Jack, stämmer bra. Jag betalar en alldeles för hög avgift mot vad som finns på marknaden , men jag tycker det är en bekväm tjänst som passar för mig och barnsparandet för stunden. Den är inte lika USA-tung och diversifierad på fler marknader vilket jag gillar.

  Men jag gillar precis som du, många gånger, billigt, billigt, billigt. Precis som Småspararguiden trycker på alltjämt!
  Det enda som man kan sia om är avgifterna, resten är spekulation. Men som tidigare nämnt, personligen känner jag mig trygg med Auto:)

  Ha det fint!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-06 klockan 04:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.