Fondrobot vid stor nedgång?
Sök:

Fondrobot vid stor nedgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter Blom

ställde för sedan frågan: Fondrobot vid stor nedgång?

Har testat Lysa ett tag och är överlag nöjd men det slog mig, vad händer vid en nedgång om 50-60%?

Om jag har en fördelning om 60/40 så kommer väl Lysa hela tiden fortsätta sälja av mina räntefonder för att täcka förlusterna på indexfonderna och komma tillbaka till 60/40?

Det vill säga, om det funkar som jag tror är inte mina  40% räntor 40% av min portfölj så som det skulle vara om jag manuellt ombalanserade 1ggr om året, tänker jag helt galet? Jag är rädd att jag får en falsk trygghet vid fall och mer broms vid uppgång.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Portföljen kommer att ha mer eller mindre konstant riskfördelning, men kommer inte att ”säkra” 40% av ursprungsvärdet vid en nedgång.

Om du balanserar om manuellt kommer din portfölj en gång per år kommer den nog bara ha 40% räntor precis när du balanserat om den. Sedan kommer den nog att avvika när aktiekurser och räntor rör sig olika. Lysa balanserar om kontinuerligt, så oavsett vilken dag du kollar så kommer fördelningen vara (nära) 40% räntor.

Om du skulle balansera om precis på botten innan börsen går upp igen så borde du tjäna på att göra det manuellt, men du kan lika gärna balansera om vid ett icke optimalt tillfälle.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mmm, det var det jag misstänkte. Jag börjar bli mer tveksam till Lysa och fondrobotar när det kommer till portfölj med en lite högre andel räntor eftersom absolutbeloppen vid omfördelning ofta snedvrider risken både uppåt och nedåt mer än avsett.

  Behöver göra några grafer med olika portföljstorlekar för att se vilka siffror det handlar om vid 60% nedgång över tex 2år. Kanske är större i mitt huvud än vad det blir i kronor…

  Tack för input!

  Att ha flera ISK hos Lysa och köra 100% räntor i en och 100% aktier i en och flytta pengar mellan var ett förslag men då tillkommer skatt på insättning eller hur?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Blom

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du tror mer på att bara balansera en gång per år vid samma datum varje gång så är det bara att skapa två olika portföljer på Lysa. En med 100% aktier och en med 100% räntor. Balansera därefter manuellt när du vill.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På Lysas Whitepaper står det ”För att bibehålla en portfölj som är lämplig för kunden ombalanserar Lysa portföljen när den avviker från portföljens målallokering.” – Jag tror ombalanseringen sker varje gång när allokeringen ändras mer än 3% under en fem dagars period. Det kan alltså ske ganska ofta och det finns ingen anledning att börja pilla på det manuellt själv.

Så det är du som bestämmer risknivån och Lysa ser till att den behålls.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-12 klockan 17:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.