Fondrobotar och höginflation
Sök:

Fondrobotar och höginflation

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulf Hermansson

ställde för sedan frågan: Fondrobotar och höginflation

Inom något år torde riskerna för hög inflation vara överhängande med den ökande stora skuldsättning i alla länder runt om i världen. Vi kan vara tillbaka i 1970 med låg tillväxt och hög inflation.

Inflationen kommer att leda till att obligationer förlorar i värde.

Den automatiska ombalanseringen leder till portföljens innehåller fler och fler lågvärderade obligationer i utbyte mot aktier.

Avsikten med att ha både aktier och obligationer är ju att portföljen inte skall svänga allt för mycket på kort sikt.

Men leder inte då denna princip till att man ned av en vikande obligationsmarknad? Hög inflation kan ju hålla på i årtionden som under 1970 och 1980 talet. 

Dvs fondrobotar erbjuder ett bedrägligt försiktighetsskydd?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja så är det. Skippa obligationer. Fondrobotar typ LYSA ska man hålla sig ifrån, precis som du skriver. Satsa på globala aktiefonder för långsiktigt sparande och banksparande för kortsiktiga utgifter.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej,det mesta pekar på deflation även på långt sikt, högt arbetslöshet och likviditetsbrist i företag och i samhället motverkar inflation även i USA alla dessa stimuleringen och helikopterpengar kan inte höja inflationen eftersom dollarn är en världsvaluta som exporterar eventuellt inflation ,i EU länder inflationen är oxo obefintligt trots alla stimulanser i ekonomin men obligationerna är riskfyllda men inte p.g.av inflation problemet är deflation och att lån inte kan betalas tillbaka p.g.av likviditetsbrist i företag och samhälle.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Ni kan båda ha rätt, men ni tror inte att dom som driver dessa fondrobotar isf lägger om taktiken?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  G

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att vi skulle drabbas av hög inflation är ren spekulation. Tittar man på de långa räntorna som är runt 0% tyder det snarare på att marknaden väntar sig desinflation eller t.o.m. deflation. Det är överhuvudtaget väldigt svårt att få inflation i en deprimerad ekonomi.

Oväntad inflation är framför allt en risk för den som närmar sig pensionen. Det är därför det kan vara klokt att ha en andel t.ex. 20% TIPS (realobligationer) i portföljen om man är i den gruppen. För de andra är en bred globalfond tillräcklig – särskilt om man sparar på lång sikt och har sitt humankapital (jobbar).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att inflationen är låg de närmaste tiden är ju helt klart. Ändå kan man undra hur marknaden kommer att fungera i längden när skuldsättningen i hela världen växer snabbare än tillväxten. Det finns ju gott om exempel redan idag på att hög skuldsättning leder till höginflation i Sydamerika och Afrika. Ditt svar tolkar jag som att i händelse av hög långvarig inflation så fungerar inte fondrobotar så bra?

  Ett analogt exempel är att Lysa innehåller aktier från världsmarknaden men huvudsakligen svenska obligationer. Svenska kronan har varit svag i många år och successivt förlorat i kurs mot dollar och även Euro. Allt annat lika så innebär en kronförsvagning att antalet obligationer ökar på bekostnad av aktier.
  Balansen i kronor finns kvar men man förlorar i värde mot andra valutor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf Hermansson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På något sätt måste man lösa skuldproblemet.

Inflation kan absolut vara ett sätt.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Instämmer i att inflationen är låg under de närmaste åren. Däremot ökar ju skuldsättningen globalt kraftigt. Frågan är om det finns en bortre gräns för hur länge detta kan fortgå.

https://www.ekonomism.us/den-nya-finanspenningpolitiken

Fondrobotar verkar inte vara ett skydd i ett sådant läge om obligationer ingår i någon större omfattning.

En investering i aktier är ju då ett innehav i reella tillgångar.

Är det av samma anledning som guld tagits med i bloggarens modellportfölj?

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Guld i portföljen handlar mest om att när man har flera miljoner i portföljen kan det bli oerhört jobbigt att se stora svängningar på kontot. För vanliga småsparare som kanske har bara några futtiga hundra tusen är det långt viktigare med bra avkastning än med låg volatilitet – man vill ju bli miljonär så snabbt som möjligt. När målet är nått kan man sen ta det lite lugnare och skydda tillgångarna.

  På kort sikt kan guld ändå vara ett bra komplement till obligationer (eller till ett bankkonto med ränta) för alla typer av sparare, men jag skulle ändå inte ersätta dem helt.

  Att man har lagt till guld i modellportföljerna och ersatt till och med en del av aktier med guld – och därtill ökat andelen flera omgångar på sistone – beror delvis på det nuvarande ränteläget, naturligtvis, men också på de makroekonomiska förändringarna på världsmarknaden och den rådande globala oron som syntes tydligt redan förra året.

  Måste ändå berömma bloggaren som lyckades så otroligt bra med tajmingen, vilket först och främst beror på hans långa erfarenhet (och inte på att han skulle ha fått någon typ av förhandsinformation om den kommande coronakrisen redan vid årsskiftet). Men prisa honom som äran tillhör: den största orsaken var nog ändå Erik Strand, mannen som kan konsten att slå en knut på sig själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-24 klockan 13:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.