Fondrobotar
Sök:

Fondrobotar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Klaus Pedersen

ställde för sedan frågan: Fondrobotar

Hej

 

Hittade denna fina sammanställning av fondrobotar https://www.pensionsmyndigheten.se/content/dam/pensionsmyndigheten/blanketter—broschyrer—faktablad/publikationer/rapporter/2018/Robotrådgivare%20-%20en%20marknadsöversikt.pdf

 

jag har omvärderat min åsikt och kommer inte att spara i Lyss

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Av nån anledning fungerar inte din länk för mig. Men dokumentet kan nås via https://www.pensionsmyndigheten.se/sokresultat?query=fondrobotar.

Så vad är specifika anledningen att du inte kommer spara i Lysa? Dokumentet är 24 sidor, vad var det du inte gillade?

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Johan

Det räcker med att läsa slutsatserna.

”För långsiktigt sparande till pension är det enligt Pensionsmyndighetens uppfattning bra att spara i aktiefonder. Om man inte vill välja själv anser vi att globala aktiefonder med låg avgift är ett bra alternativ. I denna situation blir en robotrådgivare onödig.

För närvarande är konsumentnyttan av en fondrobot begränsad”

Jag hoppar av LYSA och satsar på ett par breda globala indexfonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Eva har du två användarnamn?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  G
 2. Vit pil

  Om man inte vill välja själv är billiga globalfonder ett bra alternativ till en fondrobot, det kan jag hålla med om, absolut. Men det finns många av oss som både vill och kan välja själv. Och om man väljer en bra fondrobot kan den vara ett bra alternativ till en billig globalfond.

  Håller också helt med PM att det är onödigt att ha både globalfonder i ett ISK och en fondrobot samtidigt. Det borde räcka om man väljer ett av de två alternativen. Och en lekhink.

  Förresten, när PM skrev ”billiga globalfonder” menade de inte att man måste välja minst ett par stycken. Eftersom det finns många olika globalfonder vill PM inte vara partisk och göra reklam för bara en av dem. Men visst, om man har svårt att välja går det bra att plocka några stycken. Men det är onödigt att ha två som är nästan helt identiska. Det finns hållbara alternativ också, man kan blanda fritt.

  Det är klart att konsumentnyttan av fondrobotar är begränsad. Hur skulle det se ut om den var obegränsad? Det enda i det här finansiella systemet som är obegränsat är vinster i välfärden.

  Till sist vill jag säga att det här var inte på något sätt menat som kritik, jag ville bara förtydliga vissa sakar. Man kan alltid lita på Pensionsmyndigheten.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tale

Jag har tittat igenom vilka globalfonder jag ska välja nu när jag lämnar LYSA. Jag har 30 % på banken och tänkte satsa 70 % på några globalfonder, lika mycket i varje. Vad tycker du om dessa 4?

Swedbank robur globalfond A

MS INVF global opportunity

Avanza Global

SPP Global plus A

Verkar det vettigt eller har du en bättre idé?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man gillar globalfonder, sure. Men du har väldigt lite exponering mot emerging markets och Asien. Och noll exponering mot småbolag. Det är just därför Lysa väljer att exponera sig mot alla marknader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Jag håller med Johan. Den enda stora nackdelen med Lysa, som jag kan se, är dock att i deras aktieportfölj ingår automatisk 20% Sverige som man inte kan ändra eller välja bort. Och i den delen ingår inte ens några svenska småbolag.

  Avanza Global (och LF Global Indexnära) skiljer sig lite från från SPP Global plus A och följer olika index så de kan vara ett bra kombo.

  Swedbank Robur och MS Opportunity är dyra aktiva globalfonder som har gått bra historiskt, men det beror för mesta på att de innehar ca 40% teknologi var för sig. Men om du tror så mycket på teknik varför inte? Själv skulle jag dock komplettera de globala indexfonderna (eller Lysa) med några teknikfonder istället (i lekportföljen) för att komma ner i avgifterna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag skulle strunta i Lysa och köra Avanza eller Nordnet!

Avanza Global

Spiltan Investmentbolag Sverige

Mackan

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-04 klockan 09:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.