Fondspar till barn
Sök:

Fondspar till barn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara A

ställde för sedan frågan: Fondspar till barn

Hej!

Jag har tre barn och till dessa har vi sedan födseln månadsparat ett mindre belopp. Åldrarna på barnen är nu 16, 14 och 10. Då vi startade sparandet så hade ingen av oss någon koll på fonder utan litade blint på banktjänstemannen. Senaste tiden har jag börjat intressera mig för sparande och att försöka få en pengamaskin.

När jag tittar på barnens sparande så inser jag att det kunde varit bättre, vi sparar i Handelsbanken multi asset 100 resp 50. Förvaltningsavgifterna är 1,55% resp 1,35% vilket jag nu förstår är höga avgifter! Vad kan jag göra för att förbättra barnens sparande?

Kan jag gå in på banken och bara sälja bort det dom har och välja nya fonder? Vad borde jag tänka på då för respektive barn med tanke på deras olika åldrar?

Tanken var att de ska få ta över sina sparanden när de fyller 18 men jag vet inte om så fortfarande är tanken, borde vi tänka om? HJÄLP! Jag vill göra mitt yttersta för att de ska få bästa tänkbara starten på sina vuxenliv. Det känns som att jag har slösat bort många år på att de aktuella fonderna står och tickar…

Med vänlig hälsning
Sara

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att både Kim och Mattias har svarat väldigt bra, läs deras svar. Mitt tillägg skulle vara följande.

Då barnen börjar bli relativt ”gamla” i betydelsen att det snart kanske ska få pengarna så skulle jag kanske sänkt risken något och gått över på nybörjaportföljen snarare än globala barnportföljen som har en högre risk.

Det andra som jag skulle säga är att du har gjort ett bra jobb och ska verkligen inte ha något dåligt samvete. Där är många föräldrar som inte alls sparar till sina barn. Sedan gör vi alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner. :-)

Det sista som jag skulle vilja kasta ljus på att i den åldern där barnen är just nu så spelar nog kompetensen betydligt mer roll än pengarna de får. Jag skulle pratat med dem om pengar, visat dem hur man månadssparar, visat dem ränta-på-ränta etc. Det kommer spela mer roll för deras framtida ekonomi än pengarna just nu tänker jag.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jan har skrivit en bok om sparande till barn som heter ”Gör ditt barn rikt”. Jag har inte läst den själv men den är säkert bra för ditt ändamål. Jan har även skrivit mycket om barnsparande här på bloggen.

Du har rätt om att avgifterna ni betalat är höga, men jag vågar inte ge några konkreta förändringsförslag utan att veta mer om er specifika situation. Någon annan läsare kan säkert bidra med kloka synpunkter.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, Sara.

Jag tog en titt på de två fonderna. De är båda av typen fond-i-fond. En vanlig aktiefond har ett innehav av aktier, men en fond-i-fond-fond äger fonder som i sin tur äger aktier (och ibland andra värdepapper). Tittar vi först på Multi Asset 100 så är dess största innehav (källa: Avanza):

 • 17,4% Handelsbanken Nordenfond
 • 13,2% Handelsbanken Nordiska Småbolag
 • 9,7% Handelsbanken Amerika Tema (Critera)
 • 8,7% Handelsbanken USA Index
 • 7,8% XACT Nordic 30 ETF
 • 7,6% Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK)
 • 5,2% Handelsbanken AmerikaSmåbolag (Crit) USD
 • 5,0% Handelsbanken Tillväxtmarkn Tema (Crit)

Med tanke på din oro för höga avgifter kan nämnas att flera av ovanstående (med undantag för indexfonden och ETF:en) i sin tur tar ut en avgift om 1,5-2,0%. Så i det är två lager av avgifter i denna konstruktion.

Jag jämförde Multi Asset 100 mot Sverigeindex (SIXPRX) över fem års tid så har de följt varande väldigt väl. Över tio år har dock Multi Asset 100 haft en svagare utveckling. (”100” i fondens namn visar att den har som mål att investera alla sina tillgångar i aktier. Multi Asset 50 har istället en fördelning om 50% aktier 50% räntor.)

Angående frågan om du kan byta Multi Asset-fonderna så borde du kunna se innehaven på din internetbank. Direkt där bör det vara möjligt att köpa/sälja/byta dina fonder. När du bestämt dig vilka fonder du vill ha kan du antingen göra det själv eller ringa telefonbanken om vägledning. Inspiration till fonder hittar du t.ex. här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/ Jag tycker själv att 1-4 fonder är tillräckligt; sen blir det svårt att hålla ordning. Jans förslag utgår från det totala utbudet på den svenska marknaden (som man har tillgång till hos Avanza och Nordnet) men vill du stanna hos Handelsbanken så finns det motsvarande alternativ hos dem. Deras Sverige, Europa och USA-fonder kostar 0,2% medan Globalfonden ligger på 0,65%.

När det kommer till sparande till flera barn har Jan en utläggning på https://rikatillsammans.se/sparar-du-pa-ett-rattvist-satt-till-barnen/ Huvuddragen handlar om att spara till alla barn på ett konto och sen dela ut pengarna i omgångar, för att uppnå någon form av rättvisa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jättebra svar Mattias. Like på den! :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-05 klockan 21:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.