Fondspara först?
Sök:

Fondspara först?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Fondspara först?

Hej.
Jag har märkt av att mitt sparande förenklades och blev t.o.m roligt så fort jag startade ISK-konton åt mig själv, min fru och mina barn. Innan har jag också haft automatiska överföringar till sparkonton men som man nallar av då och då, just för att det är så enkelt att bara föra över. Nu när de ligger på ISK så är det inte ”lika enkelt”, vilket är bra! Det jag däremot nu funderar över om jag skjuter mig i foten att enbart spara i fonder, jag har med andra ord ingen direkt buffert att ta av om något oväntat händer (tex dyra kostnader för bilen, etc). Är det dumt? Bör man spara en del i sparkonton så att den bufferten växer också? Jag tycker det känns så synd att det är så dålig ränta på dessa och som jag tidigare nämnde tar man så lätt av dessa.

Såhär ser vår situation ut om det förenklar ev svar jag kan få:
Två vuxna och två barn
Bostadsrätt med lån på ca 1,6 milj (plus avgift på 5500)
Två bilar (även om det på sikt egentligen bör bli en bil, bara bekvämlighet nu när barnen är små – hämta/lämna på förskola och skola)

Vi sparar sedan ett år tillbaka
* Pensionsspar åt mig i ett länsförsäkringar ISK-konto: 900kr/mån
* ISK-konto med diverse fonder på 1100kr/mån (främst indexfonder)
* Pensionsspar åt frugan: 1200kr/mån
* ISK till barnen: 1500kr/mån (index-fonder främst)
Sammanlagt alltså: 4700kr på ISK-spar
** Ingen direkt buffert att tala om utöver ISK-sparandet

Vad säger ni? Gör jag något tokigt här?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Även om man sparar mest i fonder är det viktigt att ha en buffert, ifall det sker något oförutsett. T.ex. att ni behöver köpa nytt kylskåp eller sådant. Jan skrev faktiskt ett inlägg om uppbyggnad av sparande nyligen, där det står om buffert och långsiktigt sparande, hur det bör fördelas. Superbra att ni sparar till de olika syftena, snyggt!

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Ett tips är att ha buffert på ett sparkonto som ger lite ränta på en annan bank än er vanliga. Då tar det någon dag att överföra pengarna och går inte så lätt att ”nalla”. Exempelvis Avida Finans eller Marginalen bank ger ca 0,75% ränta och eftersom det är på en annan bank kan det vara lättare att låta bli det.

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elin och tack för svar!
  Ja jag läste det där inlägget och det var faktiskt det som fick mig att skriva in och fråga :) jag kände precis som du beskriver att ett buffertkonto med minimal ränta är bättre än att inte ha ett alls. Det som däremot fick mig att undra var ju att ISK också har fria uttag och om en maskin i hemmet går sönder så förlorar jag inte multum på att sälja av fonder för just detta. Hänger du med på hur jag menar? Tjänar jag inte på att spara i fonder med ”bra” ränta och plocka ut 5-10’ vid olyckliga tillfällen än att spara 12’ om året på sparkonto med minimal ränta? Kanske blev luddigt. Hoppas du förstår hur jag menar.

  Mvh
  Mattias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  Fast du behöver ju inte spara 12′ om året på sparkonto. När du har nått upp till din förutbestämda summa (50000′?) så slutar du sätta in pengar där. Bara om du behöver använda av bufferten som du behöver fylla på igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-16 klockan 10:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.