Fondspara som blivande student
Sök:

Fondspara som blivande student

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Fondspara som blivande student

Jag är 20 år och ska snart börja studera ett femårigt program på universitetet, och jag har en klumpsumma pengar på ca 150 000 som jag vill ska växa till sig under den tiden så att jag kan använda dem som exempelvis handpenning till en lägenhet. Kommer inte behöva dessa pengarna under de kommande fem åren.

Jag undrar:

 1. Borde jag investera allting på en gång eller dela upp det i mindre insättningar?

 2. Hur ska jag fördela min portfölj? Det verkar som att 5 år är en svår sparhorisont då rekommenderade portföljer ofta är 2-5 år eller 5-10 år. Jag hamnar mitt emellan.

Jag testade att sätta in 10k för att känna på hur det är, och såhär ser min portfölj ut.

60% Avanza Global
15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
15% SEB Sverige Indexfond
10% Avanza Emerging Markets

Borde jag omfördela, lägga till eller ta bort? Större exponering / Fler fonder? Saknar räntefonder helt eftersom många har rekommenderat att skippa dem, men det kan ju vara helt fel tänkt av mig. Blir också orolig av coronavirus-grejen och att det snart är val i USA och att jag kanske ser alla pengarna störtdyka. Kan det bli så?

Tacksam för lite feedback :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Investera allt på en gång är oftast bäst.

Om du vet att du kommer behöva pengarna om 5 år är det riskabelt att ha allt i aktiefonder då spridningen i möjliga utfall är så stor. Om du har möjlighet att vänta 5-10 år extra vid behov kan det ju fortfarande vara en bra idé.

Jag skulle nog valt en mer konservativ fördelning,  särskilt om jag inte har möjlighet till nysparande under perioden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, tack för svar! Tanken är ju att pengarna kommer att användas om 5 år när jag är klar med utbildningen. Men hur ska jag fördela då? Ska jag ha 30-40% räntor? 50%? Ska jag kanske ha blandfonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Hej Martin!

  Om 5 år är din sparhorisont så hade jag gått enligt tumregeln att ha 10% i aktiefonder för varje år som du kan avvara pengarna, i ditt fall börja med 50% och gå över med 10% mot räntefonder för varje år som går!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-11 klockan 12:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂