Fondspara som utlandssvensk i England
Sök:

Fondspara som utlandssvensk i England

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nella

ställde för sedan frågan: Fondspara som utlandssvensk i England

Hej alla!

Jag är 19 år och vill börja pension spara genom Avanza, fick dock reda på att jag inte kan då jag numera är bosatt och studerar i England(som numera ska lämna EU), planerar även på att stanna kvar där och jobba så länge jag bara kan.

Är fortfarande intresserad av att investera i Sverige då jag är medborgare och tycker det är enklast, vet någon vart jag annars kan investera eller om någon annan utlandssvensk i England vet om något i England som funkar bra?(tips om ISA t.ex.) Ville helst börja månadsspara med indexfonder till min pension.

Tack i förväg!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns ett antal olika ”wrappers” som är av intresse i UK; SIPP, S&S ISA, LISA och General Account.

SIPP – Self Invested Personal Pension

  • Detta är en pensionswrapper som tillåter dig förvalta din egen pension. Du får varje skatteår sätta av den högre av GBP 40k och din årsinkomst skattefritt till pensionen. Pengarna kommer du åt tidigast när du är 55. I och med att du pluggar misstänker jag att du inte kommer ha så mycket inkomst, så kanske bäst att avvakta med detta alternativet tills du börjar jobba.

S&S ISA – Stocks & Shares Individual Savings Account

  • Detta kan man säga är det som mest liknar en ISK i Sverige. Du har GBP 20k som du kan sätta in i din ISA varje skatteår – pengar som sätts in i din ISA är sedan helt skattefria oavsett vinst. Till skillnad från en ISK betalar du inte någon skatt på kapitalet i en ISA. Jag skulle definitivt börja allokera i denna asap.

LISA – Lifetime ISA

  • Om du har för avsikt att köpa bostad i UK (och inte redan äger en fastighet någon annanstans i världen), eller vet att du inte kommer behöva pengarna tills du är 60 är denna investeringsformen att rekommendera. Du kan varje år från att du är 18 till du är 50 sätta av GBP 4k till din LISA, staten toppar sedan upp din allokering med 25% (dvs max GBP 1k per år) – notera dessa GBP 4k är del av din ISA allowance, så maxar du din LISA har du GBP 16k till din ISA. Tar du ut pengarna före du fyller 60 eller köper din första bostad i UK får du dock en penalty på 25% – ex sätter du av GBP 4k, staten ger dig GBP 1k = GBP 5k, tar du sedan ut i förtid får du bara tillbaka 0.75% * GBP 5k = GBP 3.75k, så du förlorar pengar här. Därför är denna investeringsformen bara att rekommendera om du 100% vet att du kommer använda pengarna till en bostad i UK eller när du fyller 60.

General Account

  • Har man fortfarande pengar att investera utöver sin ISA allowance kan man öppna ett general account. Du kan investera i samma saker som en ISA bara att eventuella vinster beskattas. Värt dock att ha i åtanke att din capital gains tax allowance är GBP 12.3k och dividend allowance är GBP 2k per år, så du kan fortfarande ha relativt stora allokering i denna sparform och realisera vinst utan att betala skatt.

I termer av providers är Vanguard bäst i min mening. 15bps avgift per år, men du kan bara investera i Vanguards egna fonder / produkter (dvs inga single stocks). Men i och med att du nämner att du vill månadsspara i indexfonder skulle jag rekommendera Vanguard (detta är vad jag gör). Dom stödjer alla sparformer jag listar ovan förutom LISA. Notera att Vanguard inte har någon app, men ett bra web-sida som lämpar sig väl för att öppna i en mobil.

Vill du ha tillgång till ett betydligt bredare investeringsunivers (inklusive single stocks) är Hargreaves Lansdown ett bra alternativt. Deras avgift är dock 45bps per år men du har ett enormt utbud av fonder och aktier, samt dom stödjer alla sparformer listade ovan.

Hoppas detta är till hjälp – jag kan rekommendera subredditen UKPersonalFinance på Reddit – dom har svar på i princip allt avseende ekonomi och sparande i UK.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Nella,

Visst, du kan inte ha ett ISK.
Däremot har jag för mig att en KF är möjligt att ha? Om inte Avanza eller Nordnet tillåter dig så finns det nog andra banker som har tillgång till bra indexfonder som har möjligheten att erbjuda dig detta?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-17 klockan 18:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.