Fondspara/ spara/ amortera på bostadsrätt
Sök:

Fondspara/ spara/ amortera på bostadsrätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie-Louise

Den här artikeln publicerades 2017-08-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondspara/ spara/ amortera på bostadsrätt

Jag är 57 år och funderar på vad jag ska göra med de pengar jag har . Var till Länsförsäkringar och kom hem med stor förvirring, pengar handlar ju inte bara om pengar insåg jag.

Besöket slutade med att jag börjat månadsspara i ISK pension. 3000kr/ mån.

Jag har sparade medel runt 300000kr som jag haft på ett fasträntekonto på Länsförsäkringar.

Banken föreslog Lf bekväm balans A och Lf pension 2010 fond! Och att jag skulle sätta in ca 160 000 i 4 omgångar.

Hemma funderade jag på om det lönar sig bättre att amortera på mitt bostadslån eller om jag ska kolla andra banker t ex Avanza!

Hur ska jag tänka?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du fått råd av banken så kan du vara säker på att de gett råd som banken tjänar på. Om även du tjänar på råden är inte lika säkert.

Produkter med namn som ”Lf bekväm balans A” och ”Lf pension 2010 fond” brukar vara någon slags blandfonder eller fond-i-fondlösningar som jag personligen inte är så glad för, främst för att de brukar ha högre avgifter än vad som är riktigt motiverat. Hur höga var avgifterna på dessa fonder?

Att på Avanza (eller Nordnet) själv styra upp sitt sparande är inte det minsta svårt och man kan få fonder med riktigt låga avgifter (Avanza har ett väldigt stort utbud, bland annat Länsförsäkringars fonder).

Den enda frågan man behöver fundera på är risknivån, som går att översätta till hur stor andel aktiefonder och hur stor andel räntor man ska ha. Ju mer aktiefonder, desto större risk, men också större möjlighet. Om det är pengar som inte ska användas på länge (över 10 år) och om man inte skulle drabbas hårt om de halveras i värde så tycker jag man ska satsa på aktiefonder fullt ut. Om man är lite mer försiktig kan man ha en del i räntor. Se Jans inlägg om Nybörjarportföljen.

För både aktiefonder och eventuella räntefonder är avgiften av central betydelse. 0,2 % går det att få på aktiefonder och högre bör det inte vara, högst 0,4. Sedan kan det vara klokt med en geografisk spridning, så en globalfond med låg avgift är en väldigt bra grund. Om man vill kan man köpa en globalfond för hela sitt kapital, den ger i sig en bra riskspridning.

Att dela upp insättningarna är en bra idé, det minskar risken att man köper vid fel tillfälle. Sprid det över minst ett år; gärna två.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som Lukas redan har skrivit har Länsförsäkringar faktiskt några bra fonder. Det är många som har Länsförsäkringar Global Indexnära (0,20 % förvaltningsavgift) som bas i portföljen, eventuellt kompletterat med lite Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (0,40 % förvaltningsavgift). Avgifterna på dessa fonder är helt okej, vilket också förmodligen är anledningen till att Länsförsäkringars rådgivare inte föreslår dem.

Men som Lukas också skrev så kan du lika gärna köpa Länsförsäkringars fonder på Avanza eller Nordnet, samtidigt som du drar fördel av att kunna välja och vraka från dessa företags smörgåsbord med fonder.

 

Jag läser i Länsförsäkringars prislista. Om du får samma ränta som alla andra på deras fasträntekonto verkar det inte vara någon höjdare.

På exempelvis Svea Ekonomi får du 0,85 % från första kronan, med insättningsgaranti och med fria uttag.

För att klå den räntan och få 0,95 % hos Länsförsäkringar behöver du binda pengarna i hela 5 år.

Den enda lilla anledning jag kan komma på att ha pengarna kvar på Länsförsäkringars fasträntekonto är att du tror att styrräntan kommer att bli ännu mera minus de kommande åren, och att det är skälet till att du vill binda räntan.

Det finns andra sparkontoalternativ än Svea Ekonomi, men se upp så att banken har insättningsgaranti. Du vill inte hamna i en liknande situation som de som sparat hos 24Money – utan insättningsgaranti. Just nu sitter väl något tusental det-händer-inte-mig-sparare och gnisslar tänder och svär över att de varit så giriga.

https://www.svd.se/konkurs-hotar-24money–1000-tals-kunder-kan-drabbas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-16 klockan 18:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.