Spara som 20 åring till bostadsrätt inom 3 - 5 år
Sök:

Spara som 20 åring till bostadsrätt inom 3 – 5 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

Den här artikeln publicerades 2017-05-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara som 20 åring till bostadsrätt inom 3 – 5 år

Hej!
Jag är en tjej på 20 år som har en liten summa sparade pengar jag skulle vilja fondspara. Det rör sig om 70 000kr totalt, varav 20 000 är insatta på ett vanligt sparkonto på Nordea, som buffert. (Tidigare haft summan i Nordea Stratega 30, som inte var så bra avkastning och därför köpt loss allt).

Övriga 50 000 skulle jag vilja fondspara i Avanza, som jag nyligen börjat köpa lite aktier i. Målet är att inom 3-5 år köpa bostadsrätt med min sambo. Hur placerar jag dessa pengar rätt? Vad bör jag tänka på? Allt i samma fond, eller dela upp i flera?

Mvh,

Elin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Elin,

Tack för din fråga!

Mitt ”tråkiga” svar på din fråga är faktiskt att inte rekommendera att spara i aktier eller fonder eftersom er tidshorisont är väldigt snäv med tanke på att pengarna ska användas inom kort. På sin höjd skulle man kan kunna argumentera för att investera 30 procent av kapitalet på börsen enligt tumregeln:

  • Investera bara 10 procent på börsen för varje år som du kan låta pengarna arbeta i fred.

Nästa år får ni sänka det till 20 procent och så vidare. Det bästa alternativet, som tyvärr i dagsläget inte är så bra, är att spara det på vanligt bankkonto. Här är en sammanställning som jag gjorde för ett tag sedan:

Lycka till med ert sparande och bostadsletande!

Hälsningar,
jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-12 klockan 18:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.