Fondsparande
Sök:

Fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Philip

ställde för sedan frågan: Fondsparande

Hej! Jag såg nyligen ett Rikatillsammans klipp från början av 2018 (#32) som handlade om de bästa fonderna 2018. Jag har lite frågor angående fonder.

Jag är en kille på 21 år. Jag har handlat lite med aktier under ca 2 år men börjar nu bli intresserad av fonder och att även börja månadsspara, just nu har det blivit lite mer köp då och då av aktier men jag vill börja få ett mer kontinuerligt sparande i fonder.

Jag kommer att kunna sätta undan ca 12-15 000 kr i månaden på fonder. Jag har en sparhorisont på minst 10 år. Tycker ni att man bör lägga en del av dessa pengar på aktieköp eller köra allt på fonder?

Vilken portfölj kategori av dem som nämndes i klippet skulle du rekomendera att använda utifrån mina förutsättningar?

I klippet nämndes även 5 st olika fonder, skulle dessa vara bra grundstenar att bygga sin portfölj på 2019?

Givetvis förstår jag att historisk avkastning inte är någon garanti men det skulle vara kul att höra era råd angående min situation.

Tack på förhand.

Med vänliga hälsningar Philip

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det räcker med att välja en fond som följer MSCI World Index. Avanza Global eller Länsförsäkringar global indexnära är två stycken som är bra.

Jag skippar räntefonder pga:
”Det finns absolut räntefonder som är någonstans mittemellan aktier och sparkonto i risknivå. Det handlar om att man lånar ut pengar till företag med lite högre risk än de säkraste räntefonderna (som mest lånar ut till Staten). Om vi får en stor börskrasch i Sverige är det tex troligt att de fonder du föreslår kommer göra en del förluster pga att bolagen som de lånar ut pengar till inte kommer kunna betala tillbaka (kreditrisk).”

Varför rekommenderar ni aldrig räntefonder?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Philip!

Kul att du har fått upp ögonen för sparande! En helt ny värld finns nu att upptäcka!

Först tänkte jag nämna att en nya artikel har kommet med bästa fonderna för 2019, denna hittar du här:
https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/

Sparande i aktier och fonder kan likna varandra på många sätt, men även vara väldigt olika beroende på strategi man har vid aktiehandel.
Generellt det man måste tänka på om man ska ha en aktieportfölj är att du måste vara väldigt mycket mera aktiv, detta för att du har en massa bolag som du bör följa deras utveckling och göra nya analyser för att veta om bolaget passar in i din portfölj och strategi. Att bara köpa aktier på måfå är väldigt oansvarigt anser jag iaf, men om man vill sätta sig in i bolag och hålla på själv så är det en väldigt rolig hobby!
Du kan såklart köra två portföljer, en som du köper aktier i själv och en fondportfölj som du då slipper förvalta själv.

Om du ska ha en tidshorisont över 10 år, så skulle jag rekommendera att du kollar på globala barnportföljen, länkar den här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Som Philip S här ovan skrev, så kan du egentligen köra på en fond, en globalfond, om du vill göra det väldigt enkelt för dig.
Men läs artikeln om globala barnportföljen och återkom sen om du har några frågor angående fonduppdelning eller liknande!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-08 klockan 04:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.