Fondsparande coronaviruset
Sök:

Fondsparande coronaviruset

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Fondsparande coronaviruset

Hej!

 • Apropå Coronaviruset har jag en fundering. Det sägs att man ska ”sitta stilla i båten”. Jag förstår det OM man haft sitt kapital och månadssparande på börsen ett antal år för då har ju kapitalet ökat och man har/får förmodligen ett + trots nedgången nu. MEN…. har man som jag nyligen börjat fondspara för  ca: 6 månader sedan så ser jag hur både det insatta kapitalet samt mitt automatiska månadssparande försvinner i rasande fart. Jag satte in 100.000 på Avanza global samt 100.000 hos Lysa 90/10 samt 100.000 60/40 alla har har ett månadssparande på 1000 kr i månaden. Jag skulle inte alls vara lika orolig om jag haft dessa under längre tid för då skulle inte förlusten bli så stor, kanske ingen alls…. Känner mig…. ledsen, vad göra?

Tack på förhand!

 

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maria.

 

Jag tror att du tänker lite fel nu, din procentuella förlust hade varit densamma oavsett hur länge du har sparat. En krona är en krona oavsett hur du har tjänat den. Kapitalinkomster är inte mindre värda än tjänsteinkomster, visst de är lättare att tjäna och du betalar mindre skatt för dem. Men en krona är alltid en krona.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Maria.

Där tänker du helt fel. Den dag när du har många miljoner på börsen kommer din portfölj gå upp/ned ibland 200 tusen på en dag. Tycker du att du skulle vara mindre ledsen då? Vi som sparar på börsen långsiktigt är inga psykologer. Det är något som man måste acceotera både upp/ned om man ska få bra avkastning långsiktigt. Du ska bara vara glad att du kan köpa billigare i början av din investerings resa. Börsen är ett maraton lopp. Långsiktigt brukar det bli riktigt bra. Att logga in  i Isk vid nedgångar är hekt onödigt om du ska spara månadsvis / långsiktigt. Det finns roligare saker i livet än att se röda ciffror. Eller hur? Tänk lite så här. Om du har pengar på vanlig sparkonto i 10 år har du tappat minst 20% plus minst 50% till i slut avkastning. Det är mycket pengar som du får in efter 10 år. Ännu meer om 20 år. Börsen är oroligt och riskabelt kortsiktigt men i långa loppet finns det ingen bättre sätt att få riktigt fin avkastning på pengar som du inte behöver idag. Ju mer pengar man har på börsen är upp/nedgångar ännu större och svårare hantera om man är inte inställd och tror på det som har fungerat historisk i 100 år. Vsrför skulle det inte funka nästommande 5-10-20år. Lycka till med sparandet och gör något annat medan börsen sköter sig själv långsiktigt.

Mvh. Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sparande i aktier är förenat med risk. Vid fallet 2000 tog det 15 år innan börsen var tillbaka på samma nivå som före fallet. Vid fallet 2007 tog det drygt 7 år innan börsen var tillbaka på samma nivå som före fallet. Det fall vi sett de senaste dagarna är nog bara början. Vi är nu nere på nivåer vid hade för ett halvår sedan. Jag tror vi ska sikta in oss på ett betydligt djupare fall än det som hittills inträffat.

Ditt månadssparande behöver du inte oroa dig för. Det kommer att utvecklas bra över tid. Men det var kanske inte så klokt att stoppa in 300 000 kr på ett bräde nyligen. Jag vet att man rekommenderar det här men jag skulle valt att pytsa in beloppen succesivt under ett antal månader. Lätt att vara efterklok, men man lär sig hela tiden!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Amanda.
  Det värkar som du har inte räknat utdelningar under dem perioder!? Likadant har du glömt bort att både under 7år och 25 år har man sparat månadsvis och köpt billigare. Investera allt på en gång är efter skolboken och långsiktigt bästa som ger bäst avkastning! Hur stor fallet blir kan du bara gissa. Att sprida köpet på längre sikt gör inte saken bättre. Då kan börsen falla 30% när du har investerat det sista på börsen. Maria har gjort exakt det vad man ska göra långsiktigt. Det är inte den här bloggen som man ska göra. Det är rek. efter skolboken.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Ingen vet när en börfall kommer. Säg att man har delat upp insättningar på sex månader. Månad sju kommer en ordentlig ras. Det blir samma effekt.

  Om man vill ta det lugnt så ska man istället använda sig åt 60/40 taktiken.

  60% aktier
  40% sparkonto

  Ombalansera och köp vid nedgång och sälj vid uppgång.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Philip S

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. Den mänskliga naturen är ju sådan att en förlust på exempelvis 30 000 kr upplevs betydligt intensivare än vad en vinst på motsvarande belopp gör.

  Självklart är det så att den som backat tiotusentals kronor på någon vecka inte är på bästa humör. Att börsen långsiktigt kommer att hämta sig är en klen tröst.

  Oavsett om det rent teoretiskt är bäst med ”all in”, så tro mig för ”vanligt folk” är månadsinsättningar bäst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I en uppåtgående trend är det OK att investera allt på en gång. Men tyvärr är det inte alltid en uppåtgående trend.

Just nu har vi ett accelererande ras. Det kommer troligen att fortsätta ett antal månader, kanske ett par år. Då inser var och en att det inte är så smart att investera allt på en gång. Priset för fonderna man vill köpa sjunker ju hela tiden. Varför ska man bränna av alla sina pengar genom att betala ett relativt högt pris?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är klart man kan känna sig nere när det är röda siffror i portföljen. Jag har två tankar som kanske kan hjälpa lite.

1. Du har satt upp ett långsiktigt sparande som sker automatiskt. Glöm bort det. Börsens svängningar över kortare tid kommer inte märkas om 15 år. Gå inte in och titta.

2. För de som är i början av ett sparande är en stor börsnedgång det bästa som kan hända. Det är en chans till omfördelning mellan de som har kapital sedan tidigare och de som inte har så mycket än. En chans att komma ikapp lite. Välkomna det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För mig var det likadant. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. När smekmånaden tog slut grät jag bara och ville packa ihop mina saker flytta till ett öde ö. Men sen bestämde jag mig att bara bita ihop och fortsätta, ge åtminstone lite tid. Jag hade ju lovat att älska i nöd och lust, tills döden skiljer oss åt. Sen dess har det varit en riktig riktig berg- och dalbana, men så är det nog för de flesta. Den som sig i leken ger får leken tåla. Visst kan det ibland vara ett helvete fortfarande, med en sån periodare, men jag har haft ett rikt liv. Jag kan inte skryta, men vill inte klaga alltför mycket heller. Det blev som det blev.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Förstår helt om det känns tungt just nu vännen

Jag började också nyligen med aktier/räntefonder. har fördelning 80/20 och är ganska glad att jag valde att ha räntefonderna nu och förstår verkligen deras värde i min portfölj. Helt ärligt tycker jag inte heller att det är superkul att börsen gått ner och att se mitt kapital minska till mindre än vad jag satt in. Men samtidigt försöker jag tänka att mitt sparande är på så lång sikt (ca +20år) så denna ”lilla”-dipp kommer inte synas om 20 år. Samt att det är bättre att det händer nu i början av resan, och förmodligen kommer det rasa ännu mer vilket ju ger oss ett gulddläge (rea)

Min disney t.ex är nere 25% (jag råkade timea den helt fel tydligen) det jag gör nu är att fylla på med mer av den (rea)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag förstår dej helt, Maria!

Jag började precis spara också och satte in 400.000 den 17e Feb på Lysa – resten vet alla. Känns supertråkigt och man känner sig misslyckad. Min känslomässiga sida tänker, ”Varför väntade jag inte en vecka? Jag visste ju om att det var Corona virus! Då hade jag stått utanför marknaden nu och kunnat vänta på rätt läge!” Min logiska sida tänker, ”Well, hade jag inte gått in och det hade gått upp 10% hade jag frågat mig ’varför gick jag inte in när börsen var lägre?'”

Jag håller med Ben och Jack: just nu tycker jag det känns tråkigt eftersom de 400.000 var intjänade pengar från arbete och det hade kännts bättre om det hade gått + innan det backade. Men, igen, när mitt kapital framöver förhoppningsvis är värt x antal miljoner och det rasar 30% kommer jag ju inte känna, ”det är okej, de mesta av pengarna kom ändå inte från arbete.” pengar är pengar, oavsett var de kommer ifrån.

Tack, Maria för att du startade den här tråden! Det är  hjälpsamt för mig att få läsa din fråga och svaren – så tack till alla som svarat också!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Usch ja….. Agerade på det sättet som inte rekommenderas! Jag sålde av allt. Blev av med all vinst men slapp iaf gå minus på insatta pengar. Nöjd med det. La över pengarna på sparkonto. Där får dom ligga tills det lugnat ner sig..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  C

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jack

Återkomsttiden jag angav var OMXS30. Räknar man med utdelningar blir det 13 resp 5 år. Det är ganska långt det också.

Att investera allt på en gång kan man göra i en uppåtgående börsmarknad. I den marknad vi har nu bör man investera successivt när det är köplägen. Det behöver man inte heta Jan för att förstå.

Om man får avkastning på sina fondköp beror på om priset man köpte fonden för är lägre än det pris man säljer fonden för. Svårare än så är det inte.

Idag vet vi priset på fonderna. Den dag vi ska sälja i framtiden vet vi inte priset på fonderna. Att förlita sig på påståenden som att börsen går alltid upp är en klen tröst om det tar 10 år innan vi är tillbaka på inköpspriset.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur vet du att börsen är hög värderad Nu? Hur vet du när det är uppgående trend och när det är nedgående trend? Det är sådant som ingen vet. Varför säljer du inte av innehavet när du är full investerad och börjar göra insättningar från början för att sprida risken månadsvis? Börsen kan krascha precis när du har stoppat in alla pengar månadsvis. Hur vet du när det är köpläge på börsen? Du kan inte tajma börsen långsiktigt. Det vad du vill säga ska man inte ens månadssspara när börsen är hög värderad!? Man ska spara vid dippar och när börsen är billig! Då vet jag det. Tackar.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-06 klockan 09:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.