Fondsparande på flera ställen?
Sök:

Fondsparande på flera ställen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Fondsparande på flera ställen?

Hej!

Jag har idag fondsparande utspritt på 4 olika plattformar; Handelsbanken, Avanza, Nordnet och Lysa, med ca. 35-40 fonder totalt. Är det fördelaktigt att ha det samlat på ett ställe, exempelvis 15 fonder på Avanza och eventuellt ”öka på” ränta på ränta effekten? Ha en fin dag! 😊

Mvh Daniel

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Ränta-på-ränta påverkas inte av hur många plattformar du använder. Däremot låter det som onödig administration att sprida ut det på så många fonder och plattformar.

Jag är nyfiken på varför du använder Lysa. Jag har fattat det som att främsta syftet med Lysa är att slippa administrationen, men om du ändå använder en mängd andra plattformar så blir ju Lysa bara ytterligare en plattform att hantera.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fördelar och nackdelar finns kanske lite på andra plan. Som Björnen redan skrev gör det ingen skillnad på ränta-på-ränta effekten om man har sina pengar utspridit eller samlade.

Själv tycker jag att det skulle bli jättesvårt att få en bra översikt över alla tillgångar och framförallt riskprofil med så många fonder och ställen. Bara detta vore tillräckligt anledning för mig att slå ihop en hel del och samtidigt minska antal fonder drastiskt. ;P

Ibland kan man ha fördelar för att ha kvar lite pengar/sparande på vissa ställen. T.ex. en rabatt på bolåneräntan hos sin bank eller bättre förmåner på försäkringar, bankkostnader, osv.

Men sedan kan det också finnas fördelar när man samlar. Hos Avanza kan man få lite bättre villkor ju mer man sparar. Så blir belåning med 0%-räntan lite mer intressant när det finns ett större belopp på kontot.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Björnen och Adde för era bra tips! Kommer garanterat att se över mitt sparande och minimera antal plattformar och fonder för att få en bättre och enklare överblick 😊

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel Jakobsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-12 klockan 07:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.