Fondsparande sparhorisont cirka 3 – 5 år
Sök:

Fondsparande sparhorisont cirka 3 – 5 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malcolm

Den här artikeln publicerades 2017-07-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondsparande sparhorisont cirka 3 – 5 år

Hej!

Jag är ny inom fondsparande.

Och har försökt att sätta upp en fondportfölj som bl.a. kan ”klara” en större börsnedgång. Jag sparar i dagsläget i 8 stycken olika fonder. Som jag har tänkt spara månadsvis i. Tanken är att ta ut dom om cirka 3 – 5 år.

Jag sparar mellan 5 – 9 tkr/mån

Min fördelning ser ut:

  • LF Global Indeksnära: 40%
  • Didner & Gerge Aktiefond 10%
  • Swedbank Robur Access Asien: 10%
  • AMF Aktiefond Europa: 10%
  • Swedbank Robur Ny Teknik: 10%
  • Spiltan Aktiefond investmentbolag: 10%
  • AMF Aktiefond småbolag: 5%
  • LF tillväxt indexnära: 5%

Tillägg: Jag har även ett buffertsparande på ett sparkonto+collector. Där jag lägger in 20% av mina sparpengar på och de resterande 80% fördelar jag i fonderna ovan. (istället för räntefonder)

Det skulle uppskattas att höra vad andra tycker om denna portfölj. Ifall Ni kanske har några funderingar eller tips att ge?

Med vänliga hälsningar,
Relativt ung sparare :)

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det ser jättebra ut och håller helt med både Lukas och John. Om du vill så skulle du kunna titta på lite alternativa investeringar för kanske 5-10 procent i portföljen såsom t.ex.

Det diversifierar portföljen lite i andra tillgångsslag. Alla dessa är dock högrisk där du kan förlora alla pengarna om det vill sig riktigt illa, men de bidrar med mindre volatilitet och ibland en etisk, hållbar och långsiktig aspekt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är en OK fördelning, även om jag misstänker att en del av fonderna har lite för hög avgift för min smak. Fast exempelvis småbolagfonder tycker jag kan vara OK att ha aktivt förvaltade. Didner & Gerge har en fin historik, men den är ingen garanti för framtiden. Att betala 1,22 % i avgifter för en fond med Nordea, Danske Bank, Volvo och HM som största innehav är inget jag skulle göra. Swedbank Robur Ny Teknik har gått bra på senare år, men kan vara riskabel, den gick ner över 90 % under under krachen i början av 00-talet och har ännu inte riktigt återhämtat sig. Men om du tror på dem, så kör på det.

Men att din portfölj skulle klara en större börsnedgång kan jag inte se. Vid stora nedgångar brukar allt dras med i fallet, även om en bred portfölj (som din) är mindre riskabel än en aktieportfölj med få (kanske bara en) olika aktier.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du vill klara en större börsnedgång bör du ha mer räntor / kontanter, dvs mindre andel aktiefonder. 80% i aktiefonder är rätt högt och inte långt ifrån den globala barnportföljen som har en lång sparhorisont.

T ex Nybörjarportföljen som rekommenderas här på bloggen har 40% räntor och sparhorisonten på den är ca 5 år.

Du kan även öka cash / räntedelen, t ex 50-60% räntor och resten aktiefonder om du vill minska risken ytterligare.

Som @Lukas nämner är Swedbank Roburs teknikfond riskabel och fallhöjden är rätt hög på den.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-04 klockan 16:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.